Radionice za planinare na Zobiku (FOTO)

Predstavnici Zaštićenog pejzaža Konjuh i Prirodno-matematičkog fakulteta Tuzla ovih dana u planinarskim domovima održavaju seriju edukativnih radionica o biodiverzitetu zaštićenog pejzaža Konjuh.

Jedna takva organizovana je ovog vikenda na Zobiku (Konjuh) kod Banovića, kojoj su prisustvovali planinari planinarskih društava Varda i Konjuh i Kluba ekstremnih sportova Summit Banovići. Planinari su upoznati s endemskim i ugroženim biljnim i životinjskim vrstama.

Cilj je da planinari tokom boravka na Konjuhu naprave što više fotografija biljnih i životinjskih vrsta sa tačnom lokacijom i dostave ih stručnjacima na Prirodno-matematičkom fakultetu Tuzla radi kompletiranja i ažuriranja podataka. Pošto se članovi KES Summit Banovići bave istrazivanjem pećina i evidentiranjem životinjskih vrsta u njima, izražen je interes za uspostavljanjem saradnje.

Seriju edukativnih radionica prati Radio-televizija Tuzlanskog kantona kao jedan od vodećih medija u oblasti zaštite i očuvanja prirode.

Inače, područje planine Konjuh je u nacionalnim programima prepoznato kao potencijalno NATURA područje u mreži zaštićenih područja Evrope.

Pročitajte...