Radni sastanak u Tuzli: Vlade Tuzlanskog i Kantona Sarajevo potpisale zajedničku izjavu za poboljšanje cestovne infrastrukture na dionici Tuzla-Sarajevo

U Tuzli je danas održan radni sastanak vlada Tuzlanskog i Kantona Sarajevo. Tom prilikom potpisana je zajednička izjava o opredjeljenosti za pokretanje aktivnosti i početak rješavanja problema cestovne infrastrukture na magistralnoj cesti Tuzla – Sarajevo. Kako je istaknuto loša cestovna infrastruktura između ova dva grada stvara velike probleme i prepreke privrednom razvoju oba kantona, a naročito Tuzlanskog. Na sastanku je bilo govora i o preuzimanju dobrih praksi između dva kantona, kao što je centralizacija javnih nabavki.

Za Tuzlanski kanton loš put do Sarajeva već desteljećima predstavlja krucijalni problem za razvoj, istakao je tokom današnjeg sastanka vlada Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, premijer Kadrija Hodžić. Kako bi se riješio ovaj problem premijeri Kadrija Hodžić i Edin Forto potpisali su zajedničku izjavu, te su pozvali federalnu Vladu, Autoceste i Ceste FBiH da među prioritetima njihovih programskih aktivnosti bude rekonstrukcija navedene dionice.

– To što danas činimo jeste način da zajedničkim snagama dvije Vlade učinimo sve kako bismo ovaj problem pokušali riješiti, i kako bismo uticali na Vladu Federacije i Ceste Federacije BiH da nas stave u prioritete. Ako to ne učinimo sljedeće godine mi ćemo ostati na repu događaja i kasnit ćemo u razvoju, dodao je premijer Hodžić.

Osim o cestovnoj infrastrukturi delegacije dvije vlade će svoju saradnju unaprijediti kroz razmjenu dobrih praksi.

– Vlada TK upravo uspostavlja Ured za borbu protiv korupcije po modelu koji smo već uspostavili a koji polako, ali sigurno počinje da daje svoje rezultate. To je infrastruktura koja će smanjiti prostor za koruptivno djelovanje u politici, u javnim ustanovama, firmama, kod trošenja javnog novca građana. Također radit ćemo i govoriti o stvarima o kojima mi možemo naučiti nešto od Tuzlanskog kantona, poput objedinjavanja javnih nabavki gdje je Tuzla otišla ispred Sarajeva, naglasio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Premijer najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH Kadrija Hodžić naglasio je da se današnjim sastankom simbolično reintegriše ovaj prostor.

– Mi želimo da radimo zajedno, želimo da probleme zajednički rješavamo. Smatramo da ćemo tako brže da odgovorimo na probleme. Naše simbolično pristajanje na početak reintegracije prostora BiH i činjenice da možemo pokazati da dva kantona mogu raditi zajedno uime interesa građana, pojasnio je Hodžić.

Zajedničkom izjavom, između ostalog, obje Vlade saglasne su da projektima od zajedničkog interesa povezuju svoje resurse kako bi imale brži i lakši pristup domaćim i inostranim sredstvima i razvojnim agencijama u finansiranju različitih projekata među kojima će oni u oblasti zaštite okoliša imati prioritet.

(RTVTK)