Radončić: Izetbegović treba da ide u Brisel

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić izjavio je da su nepotrebni i štetni ekskluzivistički pregovori “predstavnika tri plemena” za istim stolom, makar on bio i u Briselu, ali da bilateralni sastanci nemaju alternativu. Prema saopćenju SBB-a, Radončić je to izjavio nakon najave lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića da će se odazvati sastanku u Briselu na poziv komesara za proširenje Evropske unije Olivera Varhelyija.

– Mnogo se polemiše o tome treba li Bakir Izetbegović ići u Brisel na razgovore na najvišem nivou. Kao što sam i ranije smatrao da treba razgovarati i s Vučićem i s Milanovićem – a bio je odustao pod pritiskom dijela medija i političkih pridika – isto mislim i sada. Uostalom, Izetbegoviću sam nekoliko puta rekao i u prisustvu uglednih Bošnjaka – a isto sam govorio i u medijima – da za nas Bošnjake, od namijenjene nam izolacije jedino može biti i jeste opasnija naša plašljiva samoizolacija na međunarodnoj i regionalnoj političkoj i diplomatskoj sceni – rekao je Fahrudina Radončića.

On navodi da je Brisel odveć važan diplomatski centar i veliki centar moći da se glas Bošnjaka ne čuje u prvom licu.

– Neka Bakir putuje i razgovara, neka govori šta želi, pa i ono sa čime se drugi eventualno ne slažu, a do kada će i s kojim legitimitetom to činiti, mogu odlučiti isključivo glasači – izjavio je lider SBB-a.

Pročitajte...