Rak je prošlost, mi smo budućnost – poruka Mladica Udruženja Srce za djecu

Mladice Udruženja ‘Srce za djecu oboljelu od raka’  od 16. do 23. juna provode kampanju pod sloganom ‘Rak je prošlost, mi smo budućnost’. Imperativ je, podići  svijesti društva o problemima na koje nailaze djeca i mladi u borbi s rakom, te staviti akcent na njihovu budućnost.

novinarka: Erda Redžepagić

Pod slogan „Rak je prošlost, mi smo budućnost“ Mladice iz Udruženja „Srce za djecu“, odnosno mladi koji su tokom djetinjstva bili suočeni sa malignim oboljenima, žele skrenuti pažnju javnosti na njihovu borbu protiv ove zloćudne bolesti. Entuzijazmom, inspiracijom i vjerom u život, razbijaju predrasude i stereotipe da djeca oboljela od zloćudnih bolesti nemaju budućnost.

„Upravo ove godine oni vode kampanju pod sloganom „Rak je prošlost, mi smo budućnost“ Fokusiraju  se  na svoju budućnost, želje, snove,na ono čemu streme. U borbi sa opakom bolešću pokazuju da vrijeme nije stalo, da njihova zanimanja postaju centar njihove pažnje. Tu  su inženjeri, pravnici, ljekari. To su mladi ljudi koji odrastaju uz maligna oboljenja,sazrijevaju, odrastaju, prije svojih vršnjaka”, objašnjava Atifa Buldić Bešić, predsjednica Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“

Treća sedmica u mjesecu junu u svijetu se obilježava kao sedmica survivora – opstanka, osoba koje su pobijedile rak. Pandemija uzrokovana corona virusom dodatno otežava život djeci i roditeljima, stoga iz udruženja apeluju da budemo društveno odgovorni.

„Preporučila bih svima da se drže struke i nauke, da ne sumnjamo u postojanje virusa, da ne iznosimo neistine i laži. Da stavljamo masku, rukavice i da se držimo distance. Djeca oboljela od raka cijeli  život žive na taj način, sa maskama, izlovoana.. Nista to nije strašno, trebamo se strpiti do uslova za naromalan život“, zaključuje predsjednica Bešić.

Svake godine, u Bosni i Hercegovini, oko 100 djece oboli od karcinoma. Udruženje Srce za djecu tokom čitave godine pravi akcije kako bi podizali svijest o ovoj opakoj bolesti, te daju utočište kako djeci tako I njihovim porodicama u borbi do konačnog izlječenja.

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte...