Reekshumacije u Gornjoj Kalesiji: U Memićima se otvaraju mezari 53 žrtve

Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, u mezarju u Memićima, Gornja Kalesija, počeo je proces reekshumacije 53 ranije ukopane žrtve, a kako bi im se dodali posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni.

Tokom ove sedmice u Memićima će se svaki dan otkopati najmanje 10 mezara, nakon čega će se reekshumirati posmrtni ostaci žrtava, te im se pridodati dijelovi njihovog skeleta koji su na različitim lokalitetima pronađeni i identificirani u godinama nakon njihovog ukopa.

Radi se o žrtvama koje su nastradale u periodu od aprila do jula 1992. godine u Zvorniku i okolnim mjestima. Posmrtni ostaci ovih žrtava su pronađeni u masovnim grobnicama Crni vrh i Ramin grob, a neki dijelovi tijela su pronađeni i na pojedinačnim površinskim lokalitetima.

Reekshumacije i reasocijacije dijelova skeleta na kojima rade antropolozi ICMP rade se pod rukovodstvom Tužilaštva Tuzlanskog kantona, a uz pristanak i prisustvo porodica žrtava koje se reekshumiraju te istražitelja Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Jučer i danas su reekshumirani posmrtni ostaci 21 žrtve, a planirano je da se kompletan postupak reekshumacije i reasocijacije posmrtnih ostataka za 53 žrtve okonča do petka, saopćili su iz Instituta za nestale osobe BiH.

 

Pročitajte...