Ramić: Janja simbol uspješnog održivog povratka (FOTO)

– U pratnji izaslanstva Muftijstva tuzlanskog Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić u Osnovnoj školi “Meša Selimović” otvorio je školski kabinet za vjeronauku i rekonstruisano igralište
SARAJEVO (AA) – Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je posjetio povratničku zajednicu Janja u Bijeljini, gdje se susreo s lokalnim predstavnicima i učesnicima u vlasti, javlja Anadolu Agency (AA).

Ramić je najprije u pratnji izaslanstva Muftijstva tuzlanskog u Osnovnoj školi “Meša Selimović”, koju pohađa 950 učenika, otvorio školski kabinet za vjeronauku i rekonstruisano igralište.

“Prema posljednjem popisu iz 2013. godine, u Janji živi nekih 10,5 hiljada stanovnika, od čega je preko 7,5 hiljada Bošnjaka. Već godinama ova mjesna zajednica slovi za simbol uspješnog održivog povratka i snažne, organizirane povratničke zajednice. Od posebnog je značaja što danas predstavljamo tri projekta, koji se tiču najmlađe populacije, jer gdje ima vriske djece tu ima i održivog povratka i perspektive za budućnost, i meni lično predstavlja zadovoljstvo kad od povratnika ovo Ministarstvo dobije zahtjev da napravimo nešto za djecu i đake. To je za nas uvijek priroritet”, kazao je Ramić.

Ramić je zajedno s predstavnicima Grada Bijeljine svečano otvorio novoizgrađeno dječije igralište i prateći sadržaj ispred Doma kulture u Janji, kao i prometnu infrastrukturu u naselju Šarampov u Janji.

“Tokom poplava 2014. Bijeljina je bila naročito pogođena, nakon čega je naglašavana potreba za uređenjem korita rijeka. To više, na sreću, nije aktuelna i popularna tema u medijima, jer trenutno nema takve opasnosti, ali s obzirom na njenu dugoročnu važnost i korisnost, zajedno s ljudim iz Janje mi smo se posvetili njenom rješavanju”, kazao je Ramić.

Pročitajte...