Ramić: Odlučnost Bošnjaka Podrinja nesavladiv je bedem

Na snazi je politika koja je nastavak agresije drugim sredstvima, ali odlučnost Bošnjaka Podrinja nesavladiv je bedem, koji čini uzaludnim napore neprijatelja Bosne i Hercegovine – kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, koji je danas posjetio povratnike u zvorničkim selima Kučić Kula i Đulići povodom obilježavanja 17. godišnjice povratka Bošnjaka na ovo područje.

U okviru posjete, Ramić je, u pratnji predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zvornik Mersada Mehmedovića i ostalih predstavnika povratničke populacije, prisustvovao prezentaciji arhitektonskog prijedloga za izgradnju spomen-obilježje Bijeli Potok, koja je održana u džamiji u Klisi.

Ministar i predstavnici povratničke zajednice danas su učenjem fatihe odali poštu za 750 ubijenih bošnjačkih civila sa područja Kučić Kule, Đulića, Klise, Šetića i Tršića, koje su srpske snage strijeljale tokom agresije na BiH.

– Agresor je Bošnjacima Podrinja bio spremio fizički nestanak. O tome svjedoče imena nedužnih civila, koji su bezočno strijeljani. Nikakvo oružje, pa čak ni sila vremena ne može uništiti sjećanje na tu žrtvu niti na hrabri otpor. Ono što je urezano u naše sjećanje i knjige svjetske pravde, bit će urezano i u kamen spomenika, a ako Bog da, i u državne zakone – kazao je Ramić.

Federalni ministar je u Đulićima posjetio i domaćinstvo povratničke porodice Adnana Ramića, u kojoj je i četvero djece, a troje njih pohađa školu.

Nakon što je informiran o situaciji ove porodice, Ramić je kazao da će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pružiti konkretnu podršku u vidu ekonomskog osnaživanja ovog domaćinstva, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.