Ramić posjetio povratnike u Sokocu i Olovu: Razvojna šansa je u putnoj komunikaciji

– U mjestu Gire obišao je novoizgrađeni putni pravac čiju izgradnju je sufinansiralo ministarstvo. Završena putna dionica povezuje nekoliko sela u mjesnoj zajednici Kaljina

SARAJEVO (AA) – Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je povratničku zajednicu u opštinama Sokolac i Olovo gdje se sastao s predstavnicima povratnika, prenosi Anadolu Agency (AA).

U mjestu Gire obišao je novoizgrađeni putni pravac čiju izgradnju je sufinansiralo ministarstvo. Završena putna dionica povezuje nekoliko sela u mjesnoj zajednici Kaljina.

Ramić se sastao i s predstavnicima Muftijstva sarajevskog, gdje je posjećena lokacija izgradnje objekata Medžlisa Islamaske zajednice Kaljina.

“Dio infrastrukturnih radova je završen i time je putnom komunikacijom povezano nekoliko sela u ovoj opštini. Razvojna šansa je u dobroj putnoj komunikaciji. Iskazana je potreba za izgradnjom zgrade Medžlisa i imamske kuće, podržat ćemo te projekte jer je od značaja za povratnike i to su mjesta gdje će se okupljati povratnici. Saslušali smo i druge potrebe koje imaju mještani i, u skladu s raspoloživim sredstvima, podržati njihove potrebe”, kazao je Ramić.

U mjestu Kolakovići kod Olova s povratnicima je održan radni sastanak gdje je ministar upoznat o stanju povratnika.

“Od velikog značaja su mjesta koja povezuju dva entiteta. Ohrabrili smo ljude koji su odlučili ovdje živjeti. Obradovani smo i dodatno motivisani da im pomognemo. Rubne opštine iz Federacije koje su najbliže povratničkim sredinama trebaju pomoći u zaposlenju članova njihovih porodica, jedan od prijmera je i općina Olovo, koja zapošljava značajniji broj ove populacije”, zaključio je Ramić.