Ramić u Tešnju: Počela gradnja stanova za raseljene

U Tešnju je danas ozvaničen početak radova na izgradnji prve zgrade socijalnog stanovanja u ovoj općini, a koja se gradi u sklopu projekta “Zatvaranja kolektivnih centara – CEB II”. Korisnici projekta će biti osobe koje danas žive u kolektivnim centrima, a koje su raseljene, povratnici ili druge socijalno ugrožene osobe.

Riječ je o izgradnji zgrade za smještaj 65 osoba u 21 stanu na lokalitetu Medakovo. Ukupna vrijednost radova je 883.807 KM, a izgradnja, prema planu, treba biti okončana u roku od 360 kalendarskih dana.

– U ovom poslu, pozitivne procese vezujemo najčešće uz otvaranja, a ne zatvaranja. Međutim, postoji razlog što je naglasak u ovom projektu na zatvaranju. Kolektivni smještaji bili su neka vrsta utočišta za ljude koji su ostali bez ikakvog krova nad glavom; ali vremenom su, s razlogom, ta mjesta kolektivnog stanovanja postala simbolom tegobe i nezbrinutosti. Zato njihovo zatvaranje predstavlja otvaranje jednog sretnijeg poglavlja u životu ljudi koji su živjeli u njima, a koji će uskoro preseliti u nove domove, poput ovih koji će biti izgrađeni u Medakovu”  kazao je u svom obraćanju u Tešnju Edin Ramić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice.

U ovoj godini planiran je početak izgradnje ili rekonstrukcija ukupno 19 objekata socijalnog stanovanja sa 745 stanova.

Projekt CEB II se provodi u 45 gradova i općina u BiH zahvaljujući kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope namjenjenim za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH. Planirana je izgradnja 2.611 stanova neprofitnog socijalnog stanovanja u 82 zgrade i objekta. Projekat CEB II provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice putem nadležnih entitetskih ministarstava, organa lokalnih vlasti i resornih kantonalnih ministarstava/uprava u FBiH i UNHCR-a.

Pročitajte...