“Raza, stanovnik Kuće slavnih”: Promovirana monografija o životnom i sportskom putu Razije Mujanović

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
– U knjizi je sve tačno opisano, bez dodavanja i oduzimanja, baš kao što se dešavalo svih proteklih godina, izjavila je Mujanović uoči promocije knjige

TUZLA (AA) – “Raza, stanovnik Kuće slavnih” naslov je, danas u Tuzli promovirane, monografije autora Ekrema Avdića o životu i karijeri Razije Mujanović, jedne od najboljih košarkašica svih vremena, javlja Anadolu Agency (AA).

“Knjige se uglavnom o ljudima pišu posthumno i veliko je zadovoljstvo kada se za nečijeg života objavi ovakvo djelo. Drago mi je što je ovu knjigu pisao čovjek koji je od prvih koraka moje karijere bio tu i zna moj kompletan sportski i životni put. Mi smo iz istog mjesta, iz Ratkovića, dakle, komšije smo, tako da na neki način vjerovatno i ta knjiga dobiva veći značaj. U knjizi je sve tačno opisano, bez dodavanja i oduzimanja, baš kao što se dešavalo svih proteklih godina”, izjavila je Mujanović uoči promocije knjige.

Avdić, autor monografije, rekao je da Mujanović poznaje od rođenja i da ju je sa 14 godina doveo u “Jedinstvo” s trenerom Mihajlom Mikijem Vukovićem, nakon čega je od 1982. imala 27-godišnju takmičarsku sportsku karijeru.

“Ubjedljivo je najbolja košarkašica svih vremena u svijetu, jer niko nema toliki broj trofeja. Bila je tri puta najbolja košarkašica Evrope, okitila se srebrnom olimpijskom medaljom iz Seula, srebrnom sa Svjetskog prvenstva u Kuala Lumpuru, četiri evropske titule ima, 15 nacionalnih prvenstava, 15 kupova. Igrala je u Italiji, Španiji, Brazilu i jedna je od prvih Evropljanski u profesionalnoj ženskoj ligi u Sjedinjenim Američkim Državama. Ta karijera ju je dovela do Kuće slavnih”, rekao je Avdić.

Jedna od zanimljivosti u knjizi je, naveo je Avdić, kada je tokom agresije na BiH i medijske blokade, Razija koja je tada igrala u Italiji, dovela osam igračica u Montpellier i osvojile su zlatnu medalju na Mediteranskim igrama. Kada su se dodijeljivale medalje, organizatori nisu imali himnu Bosne i Hercegovine, pa je puštena pjesma Nazifa Gljive “Ko to nama Bosnu dira, gdje ste sada prijatelji”.

“Fransois Mitterrand (bivši francuski predsjednik, op.a) izjavio je tada da u Evropi vlada mir, na što su Raza i Mara Lakić Brčaninović protestvovale”, naveo je Avdić.

Promociju knjige u Kristalnoj dvorani u Hotelu Tuzla pratio je veliki broj prijatelja i ljubitelja košarke.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno