Reakcije na press konferenciju predsjednika SD BiH

Nakon jučerašnje press konferencije predsjednika Socijaldemokrata BiH u pogledu istrage oko nelegalnih radnji oko Stambeno-poslovnog objekta 15. maj, ne smiruju se reakcije. Iz Kantonalnog tužiteljstva TK proslijedili su saopćenje za javnost, a komentar su dali i iz Udruženja kupaca stanova u ovom objektu.
Kupci stanova u Stambeno-poslovnom objektu 15. maj u Tuzli, njih ukupno 163-oje, u stanove su se trebali useliti u septembru 2009. godine. Iako je njihova borba dugo trajala, i dalje žive na drugim adresama. U oktobru 2016. godine podnijeli su i kolektivnu krivičnu prijavu protiv jedanest osoba. Adisa Mehanović iz Udruženja prevarenih kupaca navodi, da kupci samo hoće svoju imovinu.
U saopćenju Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona potvrđuju, da se vodi istraga protiv Envera Bijedića, kao bivšeg direktora Direkcije za obnovu i izgradnju zbog krivičnog djela – Zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju. Uz napomenu o presumpciji nevinosti, u saopćenju se navodi da je Naredba o provođenju istrage donesena je jer su prikupljeni dokazi i materijalna dokumentacija iz spisa potvrdili osnovanost zaključka da postoji sumnja o počinjenju navedenog krivičnog djela. Tužiteljstvo dalje navodi, kako sve vrijeme trajanja ovog postupka ne nalaze da je bilo kojom radnjom postupajući tužitelj kršio pravo osumnjičenog na pretpostavku njegove nevinosti. Ovaj osumnjičeni se dvaput odazvao pozivu. Prvi put je tražio odlaganje ročišta za njegovo ispitivanje, nakon što mu je predočena naredba o provođenju istrage i djelo za koje se sumnjiči, kako bi pripremio svoju odbranu. Na drugom ročištu osumnjičeni se koristio svojim pravom na pasivnu odbranu, niti je želio da odgovara na postavljena pitanja tužitelja, navode u Kantonalnom tužiteljstvu. Dodaju kako je, suprotno tome, osumnjičeni Bijedić na konferenciji za medije iznosio svoju odbranu, odgovarao na postavljena pitanja, pozivao se i predočavao dokaze za koje tvrdi da su relevantni po svom sadržaju za njegovu tvrdnju da se ne smatra odgovornim za djelo u vezi s kojim se vodi istraga. Na njegovoj ovakvoj, „javnoj“ odbrani, niti on, a niti ovo Tužilateljstvo, ne može da se oslanja kao na dokaz, što znači da je ona imala samo svoju svrhu da se bez suprotne strane, on izjašnjava o onome za što se sumnjiči, navodi se u saopćenju. Uz indignaciju odbijaju bilo kakav politički utjecaj i pritisak na rad Tužiteljstva i uz ostalo zaključuju kako, citiramo, javnost treba da zna, da je nakon drugog ročišta na kojem se osumnjičeni Bijedić koristio pravom da ne iznosi svoju odbranu, isti odučio da podnese i poseban zahtjev za izuzeće postupajućeg tužitelja u ovom predmetu Čazima Serhatlića. Značajno je primijetiti da je pomenutu konferenciju za novinare Enver Bijedić zakazao prije nego što je odlučeno o zahtjevu za izuzeće, pa se građanima ostavlja na ocjenu da li se održanom konferencijom za novinare nastoji izvršiti dodatni pritisak na ovo Tužilaštvo, kako bi odlučilo na način za koji to osumjičena osoba smatra da treba. Sve ostale „tvrdnje“ koje je na konferenciji za novinare iznosio osumnjičeni Bijedić su na sličan način iznesene u njegovom pisanom zahtjevu za izuzeće postupajućeg tužitelja u predmetu, te će se o tome referirati i odluku donijeti kolegij svih tužiteljaa ovoga Tužiteljstva koji će uskoro biti održan, navodi se uz ostalo u reakciji Tužiteljstva Tuzlanskog kantona.

 

 

 

 

Pročitajte...