Reakcije na presudu Stanišiću i Simatoviću: Dobro je što je dokazana umješanost Srbije u agresiju na RBiH

Objavljen je sažetak nepravosnažne presude bivšim pripadnicima Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj. Između ostalog, obrazloženo je zašto nisu osuđeni za udruženi zločinački poduhvat. Predstavnici boračkih udruženja TK smatraju da je kazna Stanišiću i Simatoviću mala, ali da je dobro to što je dokazana umiješanosti Srbije u najkrvavije događaje u BiH i Republici Hrvatskoj.

Najbitnije je da su bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišića i nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Franko Simatović Frenki osuđeni i da je kroz ovu presudu dokazano da je Srbija učestvovala u ratu i počinila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, kaže za RTV TK Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza Ratnih vojih invalida TK. Hasanović je tokom agresije na RBiH bio u Srebrenici, gdje je i teško ranjen. Dodaje i da uprkos tome što nisu osuđeni za zločin nad zarobljenim Srebreničanima, ključno je što je dokazana uloga Srbije.

– Pošto sam čovjek koji je čitav rat proveo na Drini, gledao sam svojim očima kako iz Srbije sa tenkovima, sa granatama ubijaju i gađaju sela, kuće i opštine koje su sa druge strane Drine – naglašava Hasanović.

Muzijet Kahrimanović, predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK i nekadašnji pripadnik 246. viteške brdske brigade čija je zona odgovornosti pokrivala slobodnu zvorničku teritoriju prisjeća se da je u Zvorniku u jednom danu zarobljeno 680 civila. Odvedeni su u logor i samo jedan čovjek je preživio.

– Ja kao učesnik odbrane BiH u maju 1992. godine i takom cijelog rata sam svjedok učešća dobrovoljaca iz Srbije, od Arkanovih tigrova u Bijeljini do Belih orlova – dodaje Kahrimanović.

Stanišić i Simatović su osuđeni u prvostepenoj presudi, 30. juna na po 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja progona, ubistva, deportacije i prisilnog premiještanja muslimana i Hrvata iz Bosanskog Šamca, u proljeće 1992. godine. Utvrđeno je da je zločine u toj opštini, na sjeveru Bosne i Hercegovine, počinila specijalna jedinica srpskih snaga – Crvene beretke, koja je bila pod kontrolom Stanišića i Simatovića. Ovo je prva presuda u kojoj je nekadašnjim zvaničnicima Srbije utvrđena odgovornost za pomaganje u ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini.

– Međunarodna zajednica koja je formirala taj Sud i organi BiH trebaju ponovo pokrenuti postupak protiv Srbije – napominje Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK.

Presuda Stanišiću i Simatoviću, jasno ukazuje da je obavještajni vrh tadašnje susjedne države imao aktivno učešće u ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, stav je člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH smatra smatra kako je presuda historijski važna, jer je njome činjenično utvrđeno da je trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva „bio cilj koji su zajedno dijelili politički rukovodioci Srbije, tzv. Srpske Republike BiH i samoproglašenih autonomnih oblasti u Hrvatskoj.“

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je osuđujuća presuda bivšim šefovima srpske tajne policije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću “slika i prilika političkog djelovanja Haškog tribunala”. Vučić je rekao da je drugačija sudska praksa primjenjena prilikom suđenja hrvatskim generalima Ante Gotovini i Mladenu Markaču koji su oslobođeni optužbe za zajednički zločinački poduhvat sa ciljem etničkog čišćenja Srba.

Pročitajte...