Reakcije na Presudu za zločine u Vlaesnici i Srebrenici

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je Rade Garić osuđen na 20 godina zatvora za progon na području Vlasenice 1992. te za zločine nad Srebreničanima u julu 1995. godine.Garića optužnica tereti u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije u Vlasenici za ubistva, zatvaranja, mučenja, silovanja, prisilne nestanke i druga djela počinjena 1992. na području Vlasenice. Preživjeli Srebreničani i Vlaseničani i porodice žrtava kažu da ni jedna kazna nije dovoljno velika za zločin koji je počinjen.

Rade Garić optužen je  da je u julu 1995. godine, kao komandir Interventnog voda pri Vlaseničkoj brigadi Vojske Republike Srpske, u mjestu Luke s pripadnicima voda ulazio u prostorije škole, oduzimao novac i druge dragocjenosti, te učestvovao u premlaćivanju zarobljenika iz Srebrenice. Stav predsjenika skupštine opštine Srebrnica je pohvalio rad  tužilaštva te dodao da je u relativno kratkom vremenskom periodu okončan ovaj predmet.

„ ovo je još jedna u nizu presuda koje dokazuju sistemski pokušaj da se Bošnjaci s područja Podrinja etnički očisti i to je samo dokaz doprinos svim drugim procesima, koji su vođeni da se dokaže sistemski pristup etničkog čišćenja koje se dešavalo na prostoru Podrinja u ovom slučaju konkretno Vlasenici i u Srebrenici“. – kazao je Ćamil Duraković  predsjednik skupštine opštine Srebrenica

Porodice žrtava nikada neće biti zadovoljne niti jednom presudom.Smatraju da niti jedna presuda ne može biti dovoljna za sve ono što su zločinci počinili na području Podrinja.

„ izricanje presude Rade Gariću je dio sadisfakcije za preživjele naše općine Vlasenica. Velika količina zla se desila u Vlasenici, dakle jedna od podrinjskih općina koja je imala i najveći logor Sušica, kroz koji je prošlo sedam i po hiljada ljudi, naravno u svemu tome je učestvovao i Ganić , male su kazne“. – istaknuo je Mujo Hažiomerović – porodice žrtava stradalih u Vlasenici

Suđenje Gariću je počelo u oktobru 2018. godine. On je na izricanje presude pristupio iz pritvora u kome se nalazi od marta ove godine, nakon što je nekoliko mjeseci bio pod drugim mjerama zabrane. Na ovu prvostepenu  presudu postoji mogućnost žalbe.

Pročitajte...