Epidemiolozi pozivaju građane da se vakcinišu prije četvrtog vala zaraze

Na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19, zaključeno je da je epidemiološka situacija na području kantona stabilna, iako se polako povećava broj novootkrivenih slučajeva zaraze korona virusom. Brine i povećanje broja zaraženih u zemljama regije, posebno u Srbiji, ali zemljama Evrope i svijeta, posebno ukoliko znamo da još uvijek traju godišnji odmori odnosno putovanja. Iz Zavoda za javno zdravstvo TK pozivaju građane da se i dalje strogo pridržavaju svih preporučenih mjera zaštite, ali i da se što prije vakcinišu.

………………………………….

Nije upitno da li nas na jesen očekuje četvrti val zaraze korona virusom, u kojem će dominirati delta soj. U Zavodu za javno zdravstvo TK kažu da će se to desiti, samo je pitanje kakve će posljedice ostaviti na zdravlje i živote građana. Na proljeće i u prošloj godini svjedočili smo velikom broju smrtnih slučajeva od posljedica zaraze, ali i velikom broju hospitaliziranih pacijenata s teškim simptomima bolesti, i posljedicama koje su nastupile nakon toga. Bosna i Hercegovina je bila u vrhu evropske liste po broju smrtnih slučajeva, uzimajući u obzir i broj stanovnika. Kako bi slične situacije izbjegli i tokom četvrtog vala, ljekari preporučuju vakcinaciju, i to što prije.

Trenutno na području TK u domovima zdravlja imamo dovoljno vakcina, a Zavod za javno zdravstvo se pobrinuo na valjan način informisati građane o svim detaljima, na kojem mjestu i u koje vrijeme se mogu vakcinisati. To je potrebno napraviti prije nego se situacija iskomplikuje, odnosno značajno poveća broj zaraženih, kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK, Maida Sarihodžić.  Sve vakcine koje je odobrila Agencija za lijekove BiH su sigurne za upotrebu, ponavljaju iz Zavoda za javno zdravstvo.

Nijedna ne pruža potpunu zaštitu od zaraze korona virusom. Ipak, pruža zaštitu od tepkih simptom koje Covid-19 nosi sa sobom, ali i smrtnih ishoda, naglasila je Sarihodžić. Ljekari epidemiolozi i dalje pozivaju građane da se pridržavaju svih preporučenih mjera zaštite od korona virusa.

 

Pročitajte...