Rebalansom Budžeta TK doći će do povećanja podrške za razvoj poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja

Prijedlog rebalansa Budžeta TK naći će se na dnevnom redu Vlade TK 10. juna, nakon čega će o njmu raspravljati i zastupnici Skupštine TK. Jedan od ciljeva rebalansa je povećanje novčane podrške za poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj TK. Prijedlog resornog ministarstva je da se za ove namjene izdvoji još 2,5 miliona KM.

Novinarka: Emina Ibrić

Prema riječima Vahidina Smajlovića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK u Budžetu TK za podršku za razvoju poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja planirano je 4,5 miliona KM. U odnosu na 2020. to predstavlja smanjenje od 2,5 miliona maraka.

-Upravo to je bio jedan od glavnih razloga da se krene u Rebalans Budžeta, obzirom da je ova Vlada svjesna važnosti domaće poljoprivredne proizvodnje. Upravo u tom smislu smo i pokrenuli zahtjev za povećanje izdvajanja za poljoprivrednu proizvodnju u iznosu od 2,5 miliona – naglašava Smajlović.

Koliki će iznos u konačnici biti obezbijeđen za ove namjene još uvijek nije izvjesno, naglašava ministar Smajlović.

-Ali ćemo nastojati da povećamo novčanu podršku poljoprivrednoj proizvodnji kako ne bi došlo do smanjenja iznosa novčane podrške po jedinici proizvoda a povećanjem sredstava za poljoprivrednu proizvodnju omogućit ćemo i uvođenje novih poticajnih mjera – dodaje Smajlović.

To podrazumjeva poticajne mjere za uzgoj rasplodnih junica, nabavka protivgradnih raketa za protivgradnu zaštitu koja je već uvedena u Lukavcu, Srebreniku i Čeliću. Planira se i povećanje kapitalnih ulaganja koje se odnosi na nabavku opreme za farme, kao i sufinansiranje nabavke plastenika i visokih tunela, kako bi se išlo u pravcu razvoja plasteničke proizvodnje. U sistem novčane podrške mogla bi biti uključena i organska proivodnja. Resorno ministarstvo je u stanom kontaktu sa grupacijama poljoprivrednih proizvođača, ali i sa lokalnim zajednicama i razgovara se o Programu novčane podrške.

-Kada se potvrdi Rebalans Budžeta i kada ga Skupština izglasa i kada vidimo sa kojim sredstvima raspolažemo, mi ćemo odmah u roku od nekoliko dana pripremiti Program novčane podrške koji ćemo dostaviti Vladi TK na usvajanje-

Kroz Program promjene namjene poljoprivrednog zemljišta Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK razmatra i mogućnost ukrupnjavanja gazdinstava, jer je prosjek po našem gazdinstvu 1,1 hektar, dok je taj prosjek u zemljama EU 13,6 hektara.

(RTVTK)

Pročitajte...