Rekordan broj zaraženih u TK: Samo u Tuzli potvrđeno 35 slučajeva zaraze koronavirusom

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu se pogoršava. Na UKC- u Tuzla urađena su 283 testiranja, a njih 47 je označeno kao pozitivno. U našem kantonu zabilježena su i dva smrtna ishoda, čime se broj umrlih od početka epidemije do danas popeo na 17. U Federaciji Bosne i Hercegovine koronavirus potvrđen je kod 97 osoba, potvrdio je Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa. Novi slučajevi na području Federacije BiH registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

Novinar: Devleta Brkić

U Tuzlanskom kantonu u posljednja 24 sata zabilježena su i dva smrtna slučaja. Riječ je o dvije muške osobe, jedna srednje i jedna starije životne dobi, sa brojnim oboljenjima. Jedna preminula osoba je iz Tuzle, druga iz Kalesije. U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla testirana su 283 uzorka, a COVID-19 potvrđen je kod 47 osoba. Ovo je najviše novozaraženih u jednom danu na području Tuzlanskog kantona od početka epidemije, te najviše zaraženih u samom gradu Tuzla. Novozaraženih iz Tuzle je 35, zatim Klaesije 7, Banovića 2, Sapne 2 i Živinica 1.

– Situacija se komplikuje iz dana u dan, i to je za očekivati obzirom da smo svjedoci da se većina građana ne pridržava naredbi koje su na snazi, da se virus širi unutar populacije. Naše je da i dalje upozoravamo, pokušavamo da organizujemo adekvatno pružanje zdravstvene usluge u zdravstvenim ustanovama. Za sve ostalo ćemo vidjeti kako će se situacija dalje odvijati, kazala nam je Dajana Čolić, predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK.

Trenutno je na području Tuzlanskog kantona 398 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U UKC Tuzla je hospitalizovano 35 osoba, od kojih su dvije na respiratoru, dok je 363 pozitivnih osoba u kućnoj izolaciji.

– Uglavnom se radi o srednje teškim, i teškim kliničkim slikama. Pacijenti koji se nalaze u kućnoj izolaciji su asimptomatski ili sa blažom kliničkom slikom, sa povišenom temperaturom, gubitkom čula okusa i mirisa i bolovima u mišićima. Ovi pacijenti koji su hospitalizirani zaista pokazuju srednje teške i teške kliničke slike. Sa današnjim danom imamo dvije osobe na respiratoru, nažalost jedna je preminula u toku noći, istakla je ministrica Čolić.

Od posljedica izazvanih koronavirusom u našem kantonu od početka epidemije preminulo je 17 osoba. Broj oporavljenih iznosi 134, dok je od pojave prvog slučaja do danas evidentirano ukupno 550 pozitivnih osoba. Klinička slika oboljelih, smatra ministrica Čolić, nešto je teža.

– Ja samo mogu empirijski reći da obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u našem kantonu, a koliko smo pozitivnih slučajeva imali hospitaliziranih u prvom dijelu epidemije, krajem marta, klinička slika je sada ipak malo teža. Razlog tome je, možda, i činjenica da nam uglavnom obolijevaju starije osobe, tako da se kod njih virus daleko brže širi, i da nastupaju daleko jači i teži simptomi. Mi trenutno imamo daleko veći broj hospitaliziranih nego ranije, i kliničke slike su također dosta teže, dodala je.

Ministrica Čolić smatra da je naglo ukidanje mjera jedan od razloga pogoršanja epidemiološke situacije.

– To već sada i struka ubjedljivo o tome govori. I po riječima glavnog federalnog epidemiologa dr. Muse previše naglo smo ukinuli sve mjere koje su nam bile na snazi. Naglo smo išli sa ukidanjem mjera, otvaranjem granica, ukidanjem samoizolacije za osobe koje dolaze izvan države, i na taj način smo poslali poruku građanima da se situacija u potpunosti vratila u normalu, odnosno u vrijeme prije korone. Kao rezultat toga imamo ovakvu situaciju danas, zaključila je ministrica Dajana Čolić.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije na području našeg kantona izazvane virusom COVID-19, „Dom penzionera“ Tuzla ponovo je vratio na snagu neke od mjera zabrane. Privremeno su obustavljeni prijemi novih korisnika u ovu Ustanovu, do 15. jula, a već ranije obustavljene su i posjete. U prostorijama Gradske uprave Tuzla danas je izvršena preventivna dezinfekcija prostorija, jer je kod jednog uposlenika laboratorijski potvrđeno prisustvo koronavirusa. Rad gradske uprave Grada Tuzle od 30.6.2020. godine se nastavlja u redovnom radnom vremenu.

U posljednja 24 sata, u Federaciji BiH testirano je 936 uzoraka, od kojih je 97 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi na području Federacije BiH registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije nadležni apeluju na građane na nošenje zaštitnih maski, držanje socijalne distance, te često pranje ruku.

(RTVTK)

Pročitajte...