U susret 20. godišnjici smrti Dragiše Trifkovića – tuzlanskog Bašeskije

Ove godine navršava se dvije decenije od smrti Dragiše Trifkovića, dobrog čovjeka, istaknutog umjetnika i hroničara Tuzle. Iza sebe je ostavio djela neprocjenjive vrijednosti za kulturu i historiju Tuzle. Njegove skulpture i spomenici krasili su i krase mnoga mjesta istočne i sjeveroistočne Bosne, a skulpture Sama i Majka sa djetetom, prepoznatljivi su simboli Tuzle, užeg i šireg kraja.

novinarka: Erda Redžepagić

U djelu „Leda Saliniana“ književnik Nijaz Alispahić imenova Dragišu Trifkovića tuzlanskim Bašeskijom, koji  je godinama imao zadaću da rasuto, zatureno i zaboravljeno nađe na okupu, u knjigama..
Rođen 1912. godine i pripada onoj plejadi tuzlanskih kulturnjaka – bardova, koji je, bezmalo, cijelog svog života, sakupljao, prvo razglednice i stare fotografije, zatim sve pisane tragove i dokumentacionu građu vezanu za Tuzlu i njenu okolinu. Kao pasionirani zaljubljenik u svoj grad i njegovu prošlost, bio je dugogodišnji urednik rubrike „Vremeplov“ u „Frontu slobode“. Izuzetnu vrijednost Tuzlacima je ostavio u svojim crtežima i reljefima stare Tuzle, a njegov Tuzlanski vremeplov u pet knjiga, još dugo će biti polazište i jedan od najvažnijih izvora za proučavanje prošlosti Tuzle.

Završio je osnovnu i građevinsku školu, potom Državnu umjetničku u Beogradu.Slikanjem i vajanjem bavi se od najmlađih dana, u početku kod oca soboslikara, a kasnije kod kipara Franje Ledera. Bio je revolucionar i domoljub, a uz svoje savremenike akademske slikare Ismeta Mujezinovića, Voju Dimitrijevića i Antu Matkovića, istaknuti pregalac za kulturu i umjetnost.
Posebno je značajna činjenica, da je Dragiša Trifković autor grba grada Tuzle, u kojem je sjedinio najznačajnije simbole iz historije grada. U Muzeju istočne Bosne u Tuzli se od 2016. godine nalazi i legat Dragiše Trifkovića, zahvaljujući njegovoj sestričini i nasljednici Danici Jovičić, koja je Muzeju poklonila umjetničku zaostavštinu Dragiše Trifkovića. Zahvaljujući tome Umjetničko odjeljenje Muzeja istočne Bosne Tuzla je bogatije za 189 vajarskih dijela, 21 crtež stare Tuzle, 14 likovnih i 4 vajarska dijela drugih autora.
Za svoje dugogodišnje stvaralaštvo i aktivan rad na polju likovne umjetnosti, kulture i obrazovanja dobitnik je velikog broja različitih društvenih priznanja i nagrada. Umro je u septembru 2000. godine u Tuzli. Dvadeset godina od smrti Dragiše Trifkovića, povod je da barem ovako i ovoliko ukažemo na zdenac, krcat podacima i tragovima kojima se mogu upućivati istraživači i zaljubljenici u tuzlansku prošlost.