Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci otputovala na EP

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci jutros je otputovala u Poreč, gdje će od 4. do 12. novembra braniti titulu evropskog prvaka osvojenu prije dvije godine u njemačkom Warendorfu.

Pod vodstvom selektora Mirze Hrustemovića najuspješniji bh. sportski kolektiv u pohodu na desetu uzastupnu titulu prvaka Starog kontinenta u Međugorju je obavio dvije faze petodnevnih priprema, a završnu fazu priprema će početi večeras po dolasku u Poreč.

Kapiten bh. tima Sabahudin Delalić izrazio je zadovoljstvo formom i zalaganjem svih igrača tokom priprema u Međugorju, stalnoj pripremnoj bazi bh. tima.

– Oba ciklusa priprema obavili smo maksimalno dobro i što je najbitnije nema povrijeđenih igrača. Svi reprezentativci su spremni, u trenažnom procesu su duže vrijeme u svojim klubovima, jer je naše ligaško takmičenje u toku. Kao i uvijek, idemo na novu, desetu titulu evropskog prvaka. Sve osim zlata za nas je neuspjeh, nećemo dozvoliti da nas neko iznenadi, iako ni ovog puta to neće biti lako – kazao je Delalić za Fenu.

Najveće konkurente u borbi za titulu bh. odbojkaši će imati u selekcijama Rusije, Njemačke i Ukrajine.

Na EP će nastupiti 13 ekipa podijeljenih u četiri grupe. Reprezentacija BiH igrat će u B-grupi s ekipama Gruzije, Mađarske i Srbije, u A-grupi su Hrvatska, Italija i Poljska, u C-grupi Latvija, Holandija i Rusija, a u D-grupi Njemačka, Turska i Ukrajina.

Uvodni susret na EP-u odbojkaši BiH igraju 6. novembra protiv Gruzije, zatim protiv Mađarske 7. novembra, a prvu fazu takmičenja završavaju susretom protiv Srbije 8. novembra.

Polufinalni susreti igrat će se 10. novembra, dok je finale na programu 11. novembra.

Tokom EP-a u Poreču zasjedat će Generalna skupština Evropske paraodbojkaške federacije, na kojoj će biti izabran domaćin narednog EP-a.

Po Delalićevim riječima, Asocijacija sjedeće odbojke BiH uložila je zvaničnu kandidaturu da se ovo takmičenje 2019. godine, po drugi put održi u Sarajevu, nakon 1999. Kandidature su još istakli Mađarska i Poljska.

Prvu titulu evropskog prvaka odbojkaši BiH osvojili su 1999. u Sarajevu. Uslijedile su titule u Sorospataku (2001.), Laparanti (2003.), Leverkusenu (2005.), Nyregyhazi (2007.), Elblagu (2009.), Rotterdamu (2011.), zatim ponovo Elblagu (2013.) i Warendorfu (2015.).

Boje reprezentacije Bosne i Hercegovine na EP u Poreču će braniti:

Igrači: Ismet Godinjak, Adnan Manko, Sabahudin Delalić (kapiten), Armin Šehić, Dževad Hamzić, Asim Medić, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Beniz Kadrić, Safet Alibašić, Ermin Jusufović i Adnan Kešmer;
selektor: Mirza Hurstemović; treneri: Ejub Mehmedović i Zikret Mahmutović.

Pročitajte...