Rod šljive u Gradačcu ove godine podbacio

Potvrdile su se najave stručnjaka i proizvođača da će grad koji je uništio voćarsku sezonu prošle godine u Gradačcu ostaviti velike posljedice na ovogodišinji urod. Berba šljive je počela, na području Brčko Distrikta mogu se pohvaliti ovom sezonom. Porodica Tursunović iz Maoče koja se  uzgojem, otkupom, preradom i izvozom voća bavi već 29 godina, svakodnevno tri do četiri kamiona otpremi u zemlje EU. U Tuzlanskom kantonu međutim, situacija nije tako blistava. Midhata Bristrića možda pamtite kao domaćina čiji je voćnjak pretrpio velike štete od grada prošle godine . I nije bio jedini. Bristrić kaže da su nepogode uništile pupove i rodne grane za ovu sezonu pa je šljive veoma malo na području Gradačca.

Uprkos lošem rodu, proizvođači prate ritam sezone. A trenutno je vrijeme za berbu. Preko Poljoprivredne zadruge PMG proizvođači iz Gradačca uglavnom uspiju plasirati svoje proizvode ili u izvoz ili domačim trgovačkim lancima.

Jedan od izvoznika iz Gradačca koji je ugovorio izvoz u zemlje Evropske unije  je Esed Hećimović direktor firme „Bečejac“ koji također nije zadovoljan sezonom. Da je šljiva rodila izdašnije sve bi se moglo plasirati na tržište EU gdje je kvalitet bh.šljive veoma cijenjen .

Kako doznajemo problema na prelasku granice sa Evropskom unijom, zbog skraćenog radnog vremena fitosanitarnih inspektora imaju i ovi izvoznici. Štete znaju biti velike i uglavnom su teret koji podnesu izvoznici lično. Uprkos tome šljiva je među četiri  proizvoda za koje BiH ima značajan suficit u trgovinskoj razmjeni sa ostalim zemljama.

Pročitajte...