Rok uskoro ističe, gradska/općinska vijeća Tuzla, Srebrenik i Kalesija još nisu konstituisana

Potvrđeni su rezultati lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Većina općinskih odnosno gradskih vijeća je već konstituisana. U Tuzlanskom kantonu još uvijek nisu poznata rukovodstva gradskih vijeća Tuzla i Srebrenik, te općinskog vijeća Kalesija. Krajnji rok za njihovo konstituisanje je 15. januar. Raspitali smo se dokle se došle sa ovim procesima, te da li se već nazire većina u pomenutim vijećima.

Za razliku od ranijih izbornih ciklusa, kada je Tuzla bila prva lokalna zajednica u Tuzlanskom kantonu koja je konstituisala Gradsko vijeće, ovaj ciklus još uvijek nije poznato koje stranke će činiti većinu u Gradskom vijeću. Kako smo saznali većine pokušavaju okupiti SDP na jednoj i SD na drugoj strani. Najviše vijećničkih mandata osvojila je Socijaldemokratska partija, ali iz ove stranke uprkos pokušajima nismo dobili jasne informacije s kojim strankama pregovaraju.

Slađan Ilić, predsjednik GO SDP Tuzla za portal Klix.ba izjavio je da su razgovarali s političkim subjektima vezano za formiranje većine u Gradskom vijeću Tuzla, te da će u skladu s procedurama i predviđenim rokovima biti održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. S druge strane Socijaldemokati su nam potvrdili da intenzivno rade na formiranju većine, a sve s ciljem kako bi unaprijedili rad GV i tako rješili osnovne probleme građana Tuzle.

– Mi radimo intenzivno na tome da pokušamo napraviti većinu u GV. U ovom momentu većinu nema ni jedna ni druga strana, i nalazimo se u pat poziciji. Prvi najozbiljniji test kod konstituisanja Vijeća će biti izbor predsjedavajućeg. Naš kandidat za predsjedavajućeg Gradskog vijeća je prof. dr. Aleksandar Vujadinović, kazao nam je Enver Bijedić, predsjednik SD BiH.

SDA Tuzla druga je stranka u Vijeću po izbornom rezultatu. Iz ove stranke ističu da su raspoloženi za razgovor sa svim političkim subjektima, ali da je osnov za razgovor njihova izborna platforma „Plan za bolju Tuzlu“. U skladu sa zaključcima izvršnog odbora pobjednicima izbora prepustili su da krenu u formiranje vlasti.

– Međutim do danas nismo dobili nikakav poziv za pregovore i čekamo konstituirajuću sjednicu da vidimo da li postoji većina koja će izglasati rukovodstvo GV. Do 14.01. bi trebala biti održana konstituirajuća sjednica. Nismo još dobili poziv ni za pripremu te sjednice, tako da i za nas kao aktere političkog dešavanja na području Grada Tuzla još su stvari oko konstituirajuće sjednice poprilično nedefinisane i nepoznate, istakao je Salko Zildžić, predsjednik GO SDA Tuzla.

Kada je u pitanju GV Srebrenik najviše mandata osvojile su SDA i Pokret zajedno za bolji Srebrenik. Predsjednik GO SDA kazao nam je da će ova stranka u naredne četiri godine biti u opoziciji.

– Kada je u pitanju djelovanje, SDA će biti konstruktivna opozicija, i sve ono što je u interesu građana i Grada Srebrenika sigurno ćemo nastojati da podržimo. Sve ono što donosi dobrobit za Grad Srebrenik i građane imat će podršku SDA. Nastojat ćemo da radimo na reorganizaciji rada organa uprave kao i rekonstruktuiranju javnih ustanova i preduzeća, rekao nam je Ibrahim Zukić, predsjednik GO SDA Srebrenik.

Iako smo nastojali dobiti komentar drugoplasiranog političkog subjekta Koalicije za bolji Srebrenik do momenta izrade ovog prilog nismo uspjeli.

Kako smo saznali konstituirajuća sjednica OV Kalesija bit će održana sljedeće sedmice, a već se nazire i koalicija koja će činiti novu većinu. Riječ je o Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi iz koje dolazi i načelnik Sead Džafić i Stranci demokratske akcije, te Pokretu demokratske akcije. Kako su nam potvrdili okupili su se oko zajedničke platforme koja će donijeti bolje uslove života građanima ove općine.

– Ono što smo mi zahtjevali od svojih partnera jeste da imamo zajedničke ciljeva, a to je jačanje Kalesije u svakom pogledu i na taj način poboljšanje stanja, odnosno statusa građana Općine Kalesija, istakao je Edis Mešić, predsjednik NBL Kalesija.

– SDA je zainteresovana da pomogne općinskom načelniku i općinskim službama da rade na jedan kvalitetniji način. Iz tog razloga ćemo u koaliciju sa NBL. Klub SDA će se skoncentrisati na poboljšanje rada u opštinskim strukturama, na poboljšanju infrastrukture u našoj opštini, na svemu što će doprinjeti boljem ambijentu u Kalesiji i boljem životu građana, kazala je Hasiba Kurtić, predsjednica OO SDA Kalesija.

Podsjetimo, shodno zakonu, gradska/općinska vijeća moraju biti konstituisana najkasnije 30 dana od objavljivanja zvaničnih rezultata izbora u Službenom listu Bosne i Hercegovine, a taj rok ističe 15. januara ove godine.

(RTVTK)

Pročitajte...