Rotary djeci: Fotkajte stare ljude i osvojite nagradu

Rotary Club Tuzla i Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona već šestu godinu zaredom organizuju aktivnosti u okviru projekta ”Podizanje svijesti mladih o problemima starih osoba”. Ove godine na tom planu učenici osnovnih škola sa područja TK moći će učestvovati na nagradnom koknursu koji je raspisan danas.

Uloga roditelja naših roditelja u našem životu, njihove potrebe, osjećaji, naši međusobni odnosi, dragi komšije i rođaci treće životne dobi i njihovi portreti bit će glavna inspiracija za učenike koje je Rotary club Tuzla danas pozvao da učestvuju na konkursu.

Rotary club sa svjim sponzorima je pripremio nagrade za učenike učesnike koji budu pisali literarne radove i koji budu radili fotografije. Također će biti nagrađene i najaktivnije škole, kaže Damir Durmić, predsjednik Rotary Cluba u Tuzli.

Partner Rotary clubu u ovom projektu je Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona.

– Nama je izuzetno drago da Rotary klub pokreće jednu ovakvu akciju za koju smatramo da puno više treba biti u našem društvu jer možda ipak zaboravljamo ovaj najosjetljiviji segment našega društva, stariju populaciju, naglašava za RTVTK Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Cilj je kako kažu, smanjiti generacijski jaz i zbližiti mlade ljude u kontaktu sa starijima. Šest godina unazad mladi iz ovog Kluba organizuju druženja sa štićenicima Doma za penzionera u Tuzli i proslave njihovih rođendana, a animiranje učenika u školama rezultira dolaskom najstarijih članova njihovih porodica u školske klupe. Kako ih prikazati na fotografijama, osnovce Katoličkog školskog centra u Tuzli savjetovao je majstor fotografije Faruk Ibrahimović.

Mogu sa snimaju i mobitelima i fotoaparatima. Nama nije bitan alat kojim će snimiti. Bitno nam je da ta fotografija bude izražajna i koliko-toliko kvalitetna, kaže Ibrahimović, koji je u ovom slučaju član žirija za ocjenu fotografija.

Elektronsku adresu na koji trebaju slati svoje radove dobile su njihove škole, a rezultati konkursa bit će objavljeni 7. maja.