RTV TK danas svečano pustila u rad HD režiju čime je omogućeno emitovanje programa u visokoj rezoluciji

RTV TK nastoji, uprkos ekonomskim prilikama koje zbog pandemije nikome ne pogoduju, ulagati u poboljšanje tehničkog kvaliteta programa i uslova rada. Tako je danas svečano u rad puštena HD oprema, čime je omogućeno emitovanje programa u visokoj rezoluciji. Ovom važnom danu za našu medijsku kuću prisustvovali su predsjednik Skupštine i premijer TK Kadrija Hodžić, te predstavnici Ministrarstva za kulturu, sport i mlade. Vrijednost opreme je oko 150.000 maraka.

Novinar: Devleta Brkić

Sadržaj kojeg gledatelji mogu pratiti na svojim malim ekranima, svakako je među presudnim faktorima za sticanje povjerenja i izgradnju ozbiljnog medija kojem se vjeruje. Tehnički kvalitet sadržaja koji se emituje u eteru među ključnim je faktorima. Iz tog razloga RTV TK nastoji kontinuirano ulagati u opremu. Nabavljena je visokosofisticirana HD oprema koja je danas svečano puštena u rad. Ovom važnom danu za našu medijsku kuću prisustvovali su predsjednik Skupštine i premijer TK, te predstavnici Ministrastva za kulturu, sport i mlade, čime je još jednom potvrđena podrška koju RTVTK ima od ovih institucija. Kako su ovom prilikom istakli uspjeh je veći samim tim što je postignut u vremenu pandemije.

– Ono što se postiže ovim projektom, jeste to da se uklapamo u neke svjetske trendove, da koliko je to moguće idemo u korak sa svjetskom tehnologijom, da i mi na području TK kao i građani u razvijenim zemljama svijeta imamo pristup tim tehnologijama. Ponavljam da je uspjeh samim tim veći s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, i još jednom čestitke za ovaj uspjeh, kazao je predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić.

– Ispred Valde TK dozvolite da vam čestitam na ovom vrijednom projektu. Projektu koji na značajan način uklap RTVTK u svjetske medijske trendove. To nam je sad u ovom momentu jako bitno, ne samo zato što se povećava kvalitet slike, rezolucija itd, nego zato što otvaramo prostor za poboljšavanje pograma uopšte, istakao je premijer Kadrija Hodžić.

Iz kantonalnog Ministasrtva za kulturu sport i mlade kažu da će nastaviti podršku radu RTVTK, dodajući da je ovaj uspjeh još jedna potvrda da je naša medijska kuća u vremenu pandemije dokazala i potvrdila svoju ulogu.

– Kroz to da ste podržali provedbu higijensko-epidemioloških mjera, pružili pravovremene informacije podržali obrazovni proces. S druge strane zaista je veliki značaj ima ovaj prelazak na HD signal iz razloga što će unaprijediti vaše poslovanje i na još bolji način služiti interesima grđana TK, naglasila je Selma Bešić Čerlezović, savjetnik za kulturu u Ministrastvu za kulturu, sport i mlade.

Direktor RTV TK Kasim Softić istakao je da su brojni benefiti prelaska na ovaj način rada i emitiranja. Osim što će doprinijeti boljoj kvaliteti poroizvedenog i emitiranog programa, nova oprema omogućit će bolje uslove rada uposlenicima RTVTK.

– Po onom sistemu kriza je šansa mi smo se tako ponašali i umjesto čekanja da vidimo šta će biti, kuda će nas odvesti, mi smo se digli i uhvatili u koštac i sa nadolazećim problemima zdravstvene prirode, ali i za svoje mjesto na medijskom tržištu u BiH. Uslov svih uslova za rad jesu prije svega tehnička opremljenost. U vrijem kada je cijeli svijet bio na određeni način na koljenima mi smo smogli snage ušli u investiciju vrijednu 150.000 KM, dodao je direktor Softić.

Osim vlastitih sredstava koja smo izdvojili, za nabavku ove vrijedne opreme zahvalnost na podršci dugujemo i prijateljima naše medijske kuće, prije svega Vladi i Skupštini TK, zatim, Federalnom ministarstvu za povratak, odnosno, ministru Edinu Ramiću. Posebnu zahvalnost dugujemo našim poslovnim partnerima, građanima TK, odnosno gledateljima i slušateljima našeg programa, zbog čega ćemo se i dalje truditi da budemo najbolji i ostanemo najbliži vama.

(RTVTK)

Pročitajte...