Rudari proširili listu zahtjeva, ne odustaju od smjene direktora

Vanredna sjednica Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika (SSRR) u Federaciji BiH, na kojoj će biti prezentovano 12 tačaka koje će biti postavljeni pred predstavnike vlasti, bit će održana u nedjelju u Tuzli, prenosi Patria.

Iako su rudari imali osam zahtjeva koje su 18. novembra poslali Vladi Federaciji BiH, resornom ministru i Elektroprivredi BiH, u čijem je Koncernu sedam rudnika, lista zahtjeva je proširena.

Rudari su se u utorak okupili na velikim protestima pred zgradom Vlade Federacije BiH gdje su proveli i noć, a odbijali su pregovore. Dan kasnije su se razišli, dogovora nije bilo, pa nisu nastavili proizvodnju.

Predsjednik Sindikata Sinan Husić potvrdio je da će lista zahtjeva biti upućena Vladi Federacije BiH i  federalnom Parlamentu.

Rudari ne odustaju od zahtjeva za smjenu direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije.

Tražena je i smjena onih direktora rudnika koji su već počeli sa primjenom pravilnika o radu i radnom učinku.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će biti razmatrana i informacija u vezi rudata održat će se 30. novembra.

Rudari su se okupili ispred rudnika i upravnih zgrada i u petak navečer, a pridružili su im se članovi porodica i građani u Brezi, Kaknju, Tuzli.

Osim zahtjeva za smjenu Andelije rudari traže uvezivanje radnog staža koji se godinama ne uplaćuje, stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku kojim, kako tvrde, se smanjuju plaće rudarima.

Iz više političkih stranaka su podržali rudare i njihovu borbu, a najveću podršku imaju u vezi plaća odnosno da se rudarima ne smije skinuti niti jedna marka plaće.

Rudari su pozvali predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića da smijeni Andeliju, a on je kazao da treba podnijeti ostavku čim to urade i federalni premijer Fadil Novalić (SDA) i resorni ministar Nermin Džindić (SBB).

Pročitajte...