Rudnik soli Tuzla u ovoj godini planira značajna ulaganja

Ova godina bi, shodno planovima, u Rudniku soli Tuzla trebalo da bude obilježena intenzivnim ulaganjima. Predviđeno je investiranje u 8 istražno-eksploatacionih bušotina, čime se omogućava kontinuirana opskrba slanicom.

-Od 8 miliona procjenjene vrijednosti, mi smo uspjeli izborom najpovoljnijeg izvođača dobiti vrlo povoljnu cijenu, za 5,5 miliona. Praktično smo uštedjeli na investiranju za bušotina oko 2,5 miliona, kaže Aziz Čačković, vd direktor Rudnika soli Tuzla.

Ove investicije će usloviti i niz durgih ulaganja koje se u ukupnom iznosu procjenjuju na 7 do 8 miliona maraka. Predviđena ulaganja će se finansirati iz akumuliranih sredstava Rudnika.

-Akumulirana sredstva značajno prelaze sredstva potrebna za investiranje, tako da sredstva nisu upitna. Ona su na našem računu i omogućuju ispunjenje plana u tom smislu, navodi Čačković

S obzirom na to da od 2008.godine metar kubni slanice košta oko 4 marke i 20 feninga, ove godine bi trebalo da dođe do korekcije cijena.

-U tom periodu, od 2008. do 2020.godine, recimo, koncesiona naknada je povećana za 16,6%. Troškovi za plaće povećane su za 23%. Industrijska voda koju mi koristimo je poskupljela za 45,57%, i naš najvažniji i najveći trošak je Električna energija, ona je povećana za 62,42%, pojašnjava Aziz Čačković, vd direktor Rudnika soli Tuzla.

U Rudniku soli navode kako je planiran niz aktivnosti koje bi trebalo da doprinesu pojačanoj društvenoj odgovornosti. S tim u vezi navode aktivnosti na igradnju puta prema naselju Mandići u tuzlanskoj Mjesnoj zajednici Tušanj.

-Traže od Rudnika dozvolu da trasu novog puta prema Mandićima usmjere kroz krug rudnika. Mi ćemo uradit sve da izađemo u susret pozitivnim odgovorom na te zahtjeve, napominje Čačković.

Očekuje se da će dobit za prošlu godinu iznositi između 700 i 800 hiljada maraka.