Rusija blokirala ukrajinske luke na Azovskom moru

Dvije ukrajinske luke na Azovskom moru, Berdjansk i Mariupolj, praktično su pod  blokadom Rusije jer je zabranjen ulazak i izlazak brodovima u njima, saopćio je u četvrtak ukrajinski ministar infrastrukture Volodymir Omeljan.

Ukupno je 35 plovila spriječeno da obavlja normalne operacije i samo je brodovima koji plove prema ruskim lukama na Azovskom moru dopušten ulazak, objavi je on na  Facebooku.

– Cilj je jednostavan – postavljanjem blokada ukrajinskim lukama na Azovskom moru, Rusija se nada da će protjerati Ukrajinu s vlastite teritorije – teritorije koja je naša u kladu sa svim relevantnim međunarodnim zakonima – kazao je.

Omeljan je saopćio da 18 plovila čeka na ulazak u Azovsko more – uključujući četiri u Berdjansku i 14 u Mariupolju. Taođer se stvorio red od devet brodova koji čekaju da napuste Azovsko more i ostalih brodova koji stoje pred ulazima u luke, prenosi Reuters.

Žitarice i čelik glavne su robe koje se isporučuju u azovskim lukama.

Rusija je zaplijenila tri broda ukrajinske mornarice s njihovim posadama u nedjelju u blizini Krimskog poluotoka, koji je Moskva anektirala u 2014, zbog kako navodi, njihovog nelegalnog ulaska u ruske vode – što Ukrajina oštro negira.

Zapljena mornaričkih brodova povećala je napetosti na najviši nivo od 2015. kada su proruaki pobunjenici pokrenuli ustanak protiv vlade u Kijevu u istočnoj regiji Donbass, izazivajući rat u kome su ubijeni deseci hiljada ljudi.

Pročitajte...