VIDEO: S Nacrtom se krenulo na vrijeme, nadamo se da ćemo u decembru imati Prijedlog budžeta TK za 2022.

Komisija za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine Tuzlanskog kantona danas je usvojila Nacrt budžeta Kantona za iduću godinu. Iza Nacrta budžeta je dubinska analiza posljednjih pet godina. Jakub Suljkanović, predsjednik Komisije ističe da  raduje povećanje budžeta za nekih 12 miliona KM, naročito ako se ima u vidu činjenica da podrška sa viših nivoa vlasti neće biti kao ove godine, ali se taj nedostatak uspio nadomjestiti.

A nadomjestilo se dovoljno  da se povećaju mnoge pozicije u Nacrtu budžeta. Posebno smo zadovoljni  povećanjem  na poziciji Ministarstva za boračka pitanja odnosno za egzistencijna primanja boraca ističu članovi Komisije. Konstatovano je i da povećanja na prihodovnoj strani pokazuju oporavak privrede. Članove Komisije  za privredu, ekonomsku i finansijsku politiku Skupštine Tuzlanskog kantona posebno raduje činjenica da će se Nacrt budžeta za iduću godinu pred poslanicima naći 40 dana prije kalendarskog isteka ove godine.

Ima vremena za reagovanja, amandmane i izmjene ukoliko bude potrebe za tim, najvažnije je što se na vrijeme ušlo u proces usvajanja budžeta,  pa imamo realne šanse da u 2022 godinu uđemo sa određenom dozom sigurnosti, naglasili su članovi ove Skupštinske komisije.

Danas je ova Skupštinska Komisija podržala i Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2020. godinu sa Programom mjera za otklanjanje nedostataka po preporukama Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

(RTVTK)

Pročitajte...