S novom godinom u BIH stigla i nova poskupljenja

Neizvjesna, neobična i prije svega izazovna, tako mnogi opisuju 2020. godinu. S aspekta potrošača nisu je obilježila enormna poskupljenja, ali je došlo do tihog poskupljenja koje je već evidentno na pojedinim artiklima. Međutim u 2021 godinu potrošači u Bosni i Hercgovini ušlu su sa većim cijenama brašna, ulja, šećera, ali i goriva i duhanskih proizvoda.

 

U novu godinu  Grđani  Bosne i Hercegovine ušli su sa većim cijenama osnovnih životnih namirnica poput ulja, sećera i brašna. Pored ovih  namirnica  porasla je cijena i cigareta ali i goriva ističu iz Kluba potrošača Tuzlanskog kantona.

Jako će to opteretiti porodične budžete, posebno u godini kada evo imamo koronu i kada imamo niz dodatnih troškova vezanih za same događaje koji jednostavno su izazvani zbog korone rekla je Gordana Bulić.

Kako je istakla Gordana Bulić razlog poskupljenja osnovnih životnih namirnica je taj što se radi o proizvodima koji se dobijaju iz sirovina koje pristižu u 7,8 i 9 mjesecu.

Te sirovine se skladište , prerađuju i njaveći dio tih prerađenih sirovina smješten je u novembar, decembar i januar i mnoge zemlje te sirovine koriste kao strateške robe. Odnosno cijene na tržištu izvoznici formiraju i stavljaju kao strateške izvozne robe i uslovljavaju ove manje zemlje koje su uvoznici tako visokim cijenama.

Kako su istakli iz Kluba potrošača Tuzlanskog kantona pad cijena osnovnih životnih namirnica građani mogu očekivati krajem februara i početkom marta.

Pročitajte...