Sa bh. tržišta povlače se određene česme za zagrijavanje vode i kvarcne grijalice

Sa tržišta BiH povlače se pojedine česme za zagrijavanje vode i električne kvarcne grijalice jer je riječ o nesigurnim proizvodima koji predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače.

Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH navode da je riječ o česmi za zagrijavanje vode “Delimano”, tip “KDR-5E-1”, serije “ORT20-002267″,”ORT20-002268” i “ORT20-002843”, uvezenoj iz Švicarske.

Ova česma predstavlja ozbiljan rizik jer tehnička greška uzrokuje strukturne promjene u komori za grijanje, usljed čega minimalna količina vode može da uđe u područje sa električnim kolom i dovede do strujnog udara. Takođe, proizvod nije usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu u određenim naponskim granicama, naveli su iz Agencije.

Električna kvarcna grijalica “Zilan” tip “ZLN8815”, bar-kod 6423154018815, porijeklom iz Turske, predstavlja opasnost od požara i opekotina jer se zaštitna rešetka može potpuno skinuti bez upotrebe dodatnog alata.

Grijalica je opasna i zato što ima mehanizam koji uključuje, odnosno isključuje grijače kada se grijalica uspravi ili obori, dok uključivanje radi iako nijedan grijač prethodno nije vidljivo usijan, a proizvod nije ni usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu u određenim naponskim granicama i standardom BAS EN 60335-2-30:2012.

Pročitajte...