Salkić: Važno je da svaka porodica pronađe kosti najmilijih

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić posjetio je danas lokalitet masovne grobnice, koja se nalazi pored regionalnog puta Vlasenica – Han Pijesak, iznad naselja Tugovo.

Radi se o primarnoj masovnoj grobnici u kojoj se nalaze posmrtni ostaci bošnjačkih žrtava koje su ubijene 1992. godine tokom etničkog čišćenja Vlasenice, a do danas je pronađeno ukupno 12 kompletnih tijela, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Zajedno s potpredsjednikom Salkićem, lokalitet masovne grobnice su posjetili i Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski i Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

-Danas smo ovdje da prije svega damo podršku porodicama koje tragaju za svojim nestalim i da svi zajedno ustrajemo u našoj borbi, u traganju za istinom i traganju za nestalim osobama koje su ubijene u Bosni i Hercegovini – istakao je Salkić.

Važno je, naglasio je, da svaka porodica dođe do posmrtnih ostataka svojih najmilijih koji su ubijeni.

Isto tako, dodao je, važno je i da se masovne grobnice otkrivaju i pronalaze kako bi se moglo doći do novih dokaza zločina, do istine i pravde i kako bi se oni koji su počinili zločine izveli pred lice pravde.

-Apelujemo i očekujemo od agencije koje se bave istragom, od Tužilaštva i sudova da imaju u vidu emocije roditelja i članova porodica, da im što prije omoguće pronalazak skeletnih ostataka njihovih porodica, a da presudama protiv izvršilaca zločina omoguće istinu i pravdu. Nadležne očekuje veliki posao u budućnosti, a to potvrđuje informacija da se još traga za oko 1.300 osoba iz Vlasenice koje su ubijene od 1992. do 1995. godine. Nadamo se da će doći do posmrtnih ostataka ubijenih Vlaseničana, svih Podrinjaca, ali i svih nedužno ubijenih građana naše zemlje, te da ćemo ih dostojanstveno ukopati – kazao je Salkić u izjavi za medije nakon posjete lokalitetu masovne grobnice u Vlasenici.

(RTVTK/FENA) L.A.

Pročitajte...