Saopćenje Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK povodom hitne sjednice kantonalne Skupštine

Vlada TK danas će razmatrati pitanje reprezentativnosti strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije na vanrednoj sjednici skupštine Tuzlanskog kantona.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK pokrenuo je štrajk, jer nisu dobili reprezentativnost u ovom kantonu, a time su ostali bez mogućnosti da potpišu poseban kolektivni ugovor. Nakon što pregovori s Vladom TK tokom štrajka nisu donijeli razultate, doktori su odlučili pokrenuti proces davanja otkaza.

Za sada je potpisano i prikupljeno preko 700 otkaza i to preko 90% u zdravstvenim ustanovama u Živinicama, Srebreniku, Gradačcu, Lukavcu, Gračanici, Kalesiji, Doboj Istoku te 50 % u Domu zdravlja Tuzla i UKC-u Tuzla i nešto manji procenat u ostalim zdravstvenim ustanovama.

Admir Suljić, predsjednik štrajkačkog odbora ističe da, ukoliko se na hitnoj sjednici Skupštine TK koja je zakazana za danas ne riješe njihovi zahtjevi, slijedi kolaps zdravstvenog sistema u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH.

Nakon sjednice doktori će predati otkaze ukoliko Vlada ne prizna pravo većine doktora iz TK, članova Strukovnog sindikata, da se bore za svoja radnička prava saopćeno je, između ostalog iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

Pročitajte...