Saopštenje Udruženja boraca Patriotske lige Banovići o javnim istupima Premijera TK

Udruženje boraca Patriotske lige Banovići  javno osuđuje istupe premijera TK Bege Gutića prema dr  Mirsadu Kukiću, pogotovo u dijelu njegovih teških i nepromišljenih ali tendencioznih izjava u kojima navodi da je  Kukić „nacionalna opasnost“.  Njihovo saopštenj ez ajavnost prenosimo u cjelosti:

Čvrsto stojimo na stavu da je . Mirsad Kukić kao osnivač PL i kao javna ličnost sav svoj profesionalni i radni vijek posvetio odbrani interesa države BiH, FBiH, TK i Banovića kako u prijeratnom tako i poslije ratnom periodu.Svoj patriotizam ili bolje rečeno svoj život je posvetio odbrani interesa BiH.Dobri poznavaoci onoga što je Kukić Mirsad uradio i onoga za što se stalno zalaže, da bi se BiH kao država odbranila od raznih napada, zašto Bego Gutić namjerno ne želi da zna, govori da je njegov lični medijski istup te kvalifikacija da je Kukić Mirsad „nacionalna opasnost“ krivično djelo za što treba odgovarati kako krivično tako i moralno.

Udruženje boraca PL Banovići traži javno izvinjenje Bege Gutića, kako u vezi ove teške izjave  i dr. neutemeljenih tendecioznih izjava, koje su kod našeg članstva (1205 članova PL Banovići) i svih čestitih građana ,boraca i poznavalaca djela Kukić Mirsada izazvale osudu i nevjericu da neko može izreći ovako tešku izjavu i kvalifikaciju, čime ujedno i pozivamo pravosudne institucije BiH da reaguju na istu.

U slučaju da izostane vaša reakcija i javno izvinjenje Bege Gutića gdinu. Kukić Mirsadu, udruženje boraca PL Banovići će podnijeti krivičnu prijavu protiv Bege Gutića i o tome obavijestiti širu javnost.

Udruženje boraca PL Banovići neće dozvoliti da bilo ko vrijeđa, omalovažava i iznosi neistine i teške neutemeljene kvalifikacije kao što je ova Bege Gutića, prema bilo kojem našem članu, a pogotovo prema Kukić Mirsadu, dokazanom i potvrđenom patrioti za BiH i osnivaču kako PL Banovići tako i države BiH zašto postoje nepobitne činjenice.

Poštovani članovi Predsjedništva SDA BiH za nepovjerovati je da se Vi i dr. organi stranke nisu oglasili na napade i uvrede koje je iznio „tzv član SDA“ Bego Gutić na jednog od osnivača SDA i organizatora otpora odbrane države BiH. Svjesni smo da u vrhu Stranke demokratske akcije se nalaze osobe kojima nije u interesu da se oglase u vezi neistina koje iznosi Bego Gutić, a koji imaju „ratni staž“ od 25.05.1992. godine do 17.07.1994. godine (Safet Softić),  a da ne zna i jedinicu u kojoj se nalazio jer smo svjesni činjenice da su mu bile neophodne dvije godine“ratnog staža“ a vi dobro znate zbog čega.

Napominjemo da je Kukić Mirsad:

• Dobitnik zlatne značke Patriotske lige
  • nosilac priznanja organizatora otpora
  • član štaba PL i osnivač za sjeveroistočnu Bosnu
  • učesnik savjetovanja u organizovanju PL odbrane BiH na Vracama 1991. godine
  • član ratnog predsjedništva Općine Banovići
  • predsjednik izvršnog odbora Općine Banovići
  • Dobitnik zlatne plakete sa ljiljanom Saveza Demobilisanih Boraca TK od 15.04.2016. godine
  • jedini počasni građanin Općine Banovići

Poštovani Predsjedniče i članovi Predsjedništva  jesu li ovo karakteristike osobe koju neko može nazvati da je ‘nacionalna opasnost’, saopšteno je iz Udruženja boraca Patriotske lige Banovići.