Sapštenje NS/FS BiH o novonastaloj situaciji sa FK “Sloboda”

U cilju upoznavanja javnosti o novonastaloj situaciji sa FK „Sloboda“, a koja se odnosi na  proces i postupak licenciranja klubova, obavezni smo odgovoriti na neutemeljene optužbe koje dolaze iz ovog kluba.

Na samom početku procesa licenciranja klubova za sezonu 2016/2017, administracija FK Sloboda je obavezama u postupku licenciranja pristupila krajnje neodgovorno. Prema odredbama propisanim Pravilnikom o  licenciranju klubova, administracija FK „Sloboda“ je napravila vrlo malo u pravcu ispunjavanja svih kriterija, prevashodno finansijskog,  u cilju izdavanja licence za takmičenje u Premijer ligi BiH.

Istovremeno, administracija NS/FS BIH je učinila sve u pravcu pomoći za ishodovanje i u konačnici izdavanja licence ovom klubu u drugostepenom postupku.  Stanovite aktivnosti su bile poduzete sa željom da se ovom klubu, sve u skladu sa važećim propisma,  omogući izdavanje licence i nastup u Premijer ligi BiH u narednoj takmičarskoj sezoni 2017/2018.

Prema dostavljenoj dokumentaciji i faktima koji su utvrđeni, bilo je nemoguće očekivati da FK „Sloboda“ dobije licencu za takmičenje u prvostepenom postupku. Savez je upoznao rukovodstvo ovog kluba sredinom aprila  o mogućim posljedicama zbog neispunjavanja kriterija propisanih pravilnikom, sa jasno dobronamjernim stavom iskazanim kroz konkretnu pomoć. Savez je profesionalno pristupio ovom problemu i poduzeo je mjere koje su u periodu između dvije sjednice komisije polučile željeni rezultat.

Klub je krenuo u rješavanje problematike po pitanju dugovanja i učinio je veliki iskorak ka rješavanju tih obaveza. Stoga je drugostepena komisija za licenciranje klubova donijela odluku o davanju licence,  uz zaključak koje obaveze klub ima izvršiti do dana 09.06.2017. godine.

Međutim, u ostavljenom roku  FK „Sloboda“ je izvršila samo manji dio obaveza po zaključku. Ko  je, kada i kako pravio dugove, nije pitanje o kojem Savez treba da vodi brigu, nego je obaveza Saveza da sve procese vodi u skladu sa odredbama Statuta, pravilnika  i ostalim aktima Saveza. Unutrašnja problematika kluba i odnosi sa bivšim rukovodstvom su interna stvar, a brigu o tome treba da vodi uprava FK „Sloboda“.

Zamjenom teza, iz uprave FK „Sloboda“ se na  vrlo neprimjeren  način sportskoj  javnosti BiH  iznose neistinite informacije, čime se vrlo jasno dezavuira i omalovažava rad NS/FS BiH. U ovakvim slučajevima Savez uvijek radi u skladu sa relevantnim pravilnicima, tako da se raznim saopštenjima ne daju postići bilo kakva kvalitetnija rješenja,  nego je konačan odgovor u propisima koji su jedini mjerodavni.

Na kraju, Savez će kao i do sada koristiti sva pravna sredstva u cilju zaštite svog digniteta i pri tome profesionalno i savjesno obavljati svoje redovne aktivnosti. Prava će biti primjenjena u svom punom kapacitetu, ali samo na način da sve radnje budu provedene zakonito.

Poštujući  reputaciju FK „Sloboda“, kao jednog od najstarijih premijerligaša, svijetle tradicije, želimo da i ove riječi budu primljene dobronamjerno i sa iskrenom željom za kontinuirani nastavak dugogodišnje saradnje, navodi se u saopštenju NS/FS BiH

Pročitajte...