Tokom rata u BiH silovano najmanje 50.000 osoba

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, prema procjenama Ujedinjenih nacija (UN), silovano je najmanje 50.000 muškaraca, žena i djevojčica, a samo u logorima više od 25.000, saopćeno je iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini povodom Međunarodnog dana eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Navedeno je da je silovanje i seksualno nasilje korišteno kao ratna strategija i oružje, a tačan broj žrtava ovih tortura nikada neće biti moguće utvrditi. Istakli su da su prošle 22 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a da je stigmatizacija žrtava seksualnog nasilja i dalje prisutna.

“Oni još uvijek nisu ostvarili svoja prava u dobili zaštitu koja im pripada, te su potpuno nevidljivi i zanemareni u društvu”, naglasili su iz Saveza.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini upozorava da prisustvo stigmatizacije takvih osoba u okruženju i dalje traje, svjedoci nemaju nikakvu zaštitu, a neosjetljivost institucija društva prema preživjelima ratnog silovanja je raširena.

“Upravo to je jedan od glavnih uzroka zašto se preživjeli odlučuju da šute i da se sami nose sa svojom traumom. Praksa je dokazala da čak i institucije u BiH koja bi trebale štititi prava preživjelih često predvode takvu stigmatizaciju. Inertnost sistema naspram žrtava silovanja i ostvarivanja njihovih prava je dostigla svoj vrhunac, pa se pitamo, hoće li za koju godinu imati ko da svjedoči i da se bori za ljudska prava i slobode onih koji su preživjeli torture silovanja i seksualnog zlostavljanja i ratu”, pojasnili su iz Saveza logoraša u BiH.

Pozivaju institucije da preuzmu odgovornost i preduzmu neophodne radnje za osiguranje adekvatnih prava žrtvama seksualnog zlostavljanja i silovanja, kao i žrtvama bilo kojeg oblika ratne torture u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Anadolija

Pročitajte...