Sarajevo dio zvaničnog programa obilježavanja stoljeća od Prvog svjetskog rata

Na dan potpisivanja Versajskog sporazuma i na dan godišnjice sarajevskog atentata 28. juna, Grad Sarajevo će ponovo biti dio zvaničnog međunarodnog programa obilježavanja stoljeća od Prvog svjetskog rata.

Tim povodom, Grad Sarajevo će u partnerstvu sa Ambasadom Mađarske u BiH danas u Vijećnici upriličiti važan društveni i kulturni događaj za bh. prijestolnicu, za koju je poznata američka književnica Susan Sontag zapisala “U Sarajevu je počelo i završilo 20. stoljeće: počelo je atentatom u Sarajevu, a završilo atentatom na Sarajevo”, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

Prvi ljudi Sarajeva i Mađarske ambasade, Abdulah Skaka i Pósa Krisztián, u auli Vijećnice će otvoriti izložbu fotografija sadržanih u knjizi “Stoljetnim stopama Velikoga rata od Sarajeva do Versaja”, koju će ovom prilikom predstaviti Attila Szalay-Berzeviczy iz Budimpešte, autor ovog projekta.

Sat poslije, također u Vijećnici, bit će održana panel diskusija o tome “Šta je naslijeđe Prvog svjetskog rata i Mirovne konferencije u Parizu”.

Obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata u svijetu se obilježava nizom različitih manifestacija. Sjedinjene Američke Države su osnovale posebnu Komisiju za Stogodišnjicu, čiji su počasni predsjednici Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama, Madeleine Albright, Colin Powell i dr.

Izložbu u Vijećnici je promovirala upravo ova ugledna Komisija američke vlade uvrstivši je i u svoj zvanični program.

Foto-knjiga “Stoljetnim stopama Velikoga rata” bilježi i objašnjava povijesne događaje i strahote Prvog svjetskog rata fotografijama koje je Attila Szalay-Berzeviczy snimio između 2014. i 2018. godine, obišavši sa svojim kamerama svako važno mjesto gdje se rat odvijao, od Latinskog mosta u Sarajevu, preko bojišta Evrope, Afrike, Bliskog istoka i Pacifika, sve do Versaillesa, pokrivajući ukupno 59 različitih zemalja. Fotografisao je stogodišnje komemoracije, ratne spomenike, vojna groblja i rekonstrukcije bitaka.

– Želio sam da ovo svoje petogodišnje putovanje završim u Sarajevu, u kojem je sve počelo. Ovaj fascinantni grad je jedno od najstarijih povijesnih mjesta u Evropi. Tokom prve posjete zaljubio sam se u Sarajevo i odmah odlučio da mu darujem ovu svoju prvu međunarodnu izložbu fotografija – istaknuo je Szalay-Berzeviczy. Izložba će se moći pogledati do 12. jula.

Svečanosti u Vijećnici prisustvovat će i Georg von Habsburg, unuk Karla IV, posljednjeg vladara Austro-ugarske monarhije i sin Otta von Habsburga, koji je 2006. godine proglašen Počasnim građaninom Grada Sarajeva za iskazano prijateljstvo građanima Sarajeva u najtežim danima agresije i nesebično zalaganje za istinu i mir.

Pročitajte...