Zahtjevi demonstranata u Banjaluci: Stop represiji, okupljanja na trgu i oglašavanje gradonačelnika

Banjaluka, BiH - 27. jun 2019: Tražimo od vlasti da dozvole slobodno okupljanje građane na Trgu Krajine, rok za ispunjenje ovog zahtjeva je ponedjeljak, a drugi zahtjev je "stop represiji" poručeno je večeras sa skupa "Sa tobom nas je više" u Banjaluci. ( Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency )
– Mirno okupljanje koje su organizovali poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić (PDP), Draško Stanivuković (PDP) i Nebojša Vukanović (SDS) održano je u parku Mladen Stojanović

BANJALUKA (AA) – Tražimo od vlasti da dozvole slobodno okupljanje građane na Trgu Krajine, rok za ispunjenje ovog zahtjeva je ponedjeljak, a drugi zahtjev je “stop represiji” poručeno je večeras sa skupa “Sa tobom nas je više” u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

Mirno okupljanje koje su organizovali poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić (PDP), Draško Stanivuković (PDP) i Nebojša Vukanović (SDS) održano je u parku Mladen Stojanović, a prema najava ovakva okupljanja biće održavana i u narednim sedmicama.

Trivić je istakla da je drugi zahtjev da se zaustavi tortura i represija nad građanima Banjaluke.

“Nema sklanjanja s klupe, nema legitimisanja, a rok je odmah”, istakla je ona.

Prema njenim riječima treći zahtjev odnosi se na Igora Radojičića, gradonačelnika Banjaluke.

“Ima li vas? Zašto ćutite? Izjasnite se o onom što se dešava na deset metara od Gradske uprave. Sačuvajte građane svog grada. Gradonačelniče, nije muški ćutati”, poručila je Trivić.

Jelena Trivić rekla je da su se odvažili, jer su poslanici i imaju obavezu da poštuju Ustav RS, dok drugi gaze ustav i ruše ljudska prava.

“Sila nikome ništa dobro donijela, zašto to radite? Zar nije sramota da u 21. vijeku u srcu Evrope samo tražimo ono što nam pripada po Ustavu da se okupimo da se slobodno krećemo”, rekla je ona.

Navela je da se za orgaznizaciju ovog okupljanja odlučila, jer ima tri obaveze, jer je majka i želi da ostavi bolje svojoj djeci, jer je poslanik i zaklela se na poštovanje Ustava, a treći razlog je zato što je profesor na fakultetu i moralna, akademska ljudska obaveza joj je da ne ćuti,

“Ovo je borba za osnovna ljudska prava, za bolje zdravstvo, bolje plate, veće penzije, a sve to je najgore u regionu”, rekla je Trivić.

Okupljeni građani najvećim apaluzom dočekali su obraćanje Draška Stanivukovića koji je rekao da ostvaruje san svog strica da se živi bolje.

“I nije ovo neka hrabrost, oni su kukavice. Hrabri smo, odvažni i mi to možemo”, rekao je on.

Nabrajajući imena osoba čija ubistva nisu razrješena pitao je koliko još, i naveo da će tražiti pravdu za sve njih.

“Sutra u 12 sati ću sjesti u park Petar Kočić, dođe li ijedan policajajac znači nisu ispoštovali zahtjev stop represiji. Ne smiju da nas batinaju, hapse, da nas snimaju, legitimišu, pišu kazne”, rekao je on.

Dodao je da do ponedeljka moraju da im kažu da li se u četvrtak mogu okupiti na Trgu Krajine, a ukoliko ne dobiju odogovor u četvrtak će se ponovo okupiti u parku Mladen Stojanović.

Poručio je da će biti istrajni u svojim zahtjevima, navodeći da čovjek koji vodi grad mora da brani svoje građane, ne smije da ćuti.

Vukanović, u obraćanju okupljenima, rekao je da oni imaju veliko srce, jer su uspjeli pobijediti strah i doći na ovo okupljanje.

“Nek služi na čast što je lakše kroz Split ili Zagreb proći u dresu Crvene Zvezde, nego da u majici s likom Davida Dragičevića prođete kroz Banjaluku”, rekao je on.

Poručio je i da Crkva treba da bude uz narod, a ne uz moćnike.

Saša Lazić, nezavisni odbornik u banjalučkoj gradskoj skupštini, upozorio je da građani treba da se bore za svoja prava, jer u suprotnom ovom području prijeti egzodus.

Među više od hiljadu građana skupu je prisustvovalo nekoliko članova grupe “Pravda za Davida”, a kada su u pitanju ličnosti iz političkog života, iz PDP-a prisustvovali Mladen Ivanić, Branislav Borenović, Igor Crnadak, te Dragan Mektić i Vukota Govedarica iz SDS-a.

Nakon obraćanja organizatori su poveli okupljene građane u kružnu šetnju parkom, obzirom da im nije dozvoljena šetnja do Administrativnog centra Vlade RS.