Sarajevo: Mladi na 100 metara platna iznijeli rješenja za bh. probleme

– Platna će biti naknadno izložena u prostorijama EU Info centra i EU Info kancelarija/ureda

SARAJEVO (AA) – “Metar problema – sto metara rješenja” je događaj koji je danas u Sarajevu, u organizaciji EU Info centra BiH, okupio osnovce, srednjoškolce, studente, nevladine organizacije i udruženja iz Sarajeva i drugih bh. gradova kako bi na 100 metara položenog platna dali svoje viđenje rješenja problema iz oblasti okoliša, obrazovanja, zapošljavanja i korupcije, javlja Anadolu Agency (AA).

Platno je položeno na tlu i podijeljeno u četiri cjeline za svaku temu. Uz pomoć grafitera, na stotinu metara platna mladi su ispisivali rješenja koja nude. Platna će biti naknadno izložena u prostorijama EU Info centra i EU Info kancelarija/ureda.

Ambassador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, rekao je da se ovaj događaj istovremena održava i u Banjaluci.

“Ovdje smo s ciljem ohrabrivanja mladih ljudi da kažu jasno koje su to njihove potrebe. Često čujemo političare i neke druge koji tvrde da govore u ime naroda, ali govoriti u ime naroda podrazumijeva čuti i druge njegove kategorije poput mladih ljudi”, rekao je Wigemark.

Istakao je da su danas tu osnovci, srednjoškolci i studenti iz svih dijelova BiH koji imaju priliku da iznesu svoja rješenja za probleme iz četiri oblasti.

“Prva tematska oblast je okoliš i sam sam napisao okoliš na jednom dijelu platna. Drugo je obrazovanje koje je uvijek vrlo važna tema za mlade ljude. Treća je zapošljavanje pogotovo kada završavate s procesom školovanja i izlazite na tržište rada. Tu je još jedna vrlo važna cjelina, a to je korupcija s kojom se svi susreću pa i mladi pogotovo u ovom kontekstu traženja zaposlenja, kada im je vrlo često potrebno da imaju veze da bi našli posao”, naglasio je Wigemark.

Sarajevo, BiH – 04. novembar 2017: “Metar problema – sto metara rješenja” je događaj koji je danas u Sarajevu, u organizaciji EU Info centra BiH, okupio osnovce, srednjoškolce, studente, nevladine organizacije i udruženja iz Sarajeva i drugih bh. gradova kako bi na 100 metara položenog platna dali svoje viđenje rješenja problema iz oblasti okoliša, obrazovanja, zapošljavanja i korupcije. Ambassador Lars-Gunnar Wigemark (na fotografiji), šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, rekao je da se ovaj događaj istovremena održava i u Banjaluci. ( Samir Yordamoviç – Anadolu Agency )

Upitan da prokomentariše problem socijalne politike i reformu penzionog sistema Wigemark je rekao da je ohrabren samom činjenicom da je novi zakon o PIO/MIO prošao sve procedure i uskoro bi trebao biti na razmatranju u Federalnom parlamentu.

“Mislim da nam je svima poznato da su penzije u ovoj zemlji skandalozno male, ali istovremeno je riječ o jednom sistemskom problemu koji treba rješavati u kontekstu ukupnih reformi u zemlji”, dodao je Wigemark.

Milan Trifunović je jedan od mladih koji su danas stigli iz Brčkog. Student je Ekonomskog fakulteta u gradu na Savi.

“Došli smo da iznesemo set rješenja za zapošljavanje. Naša konkretna mjera je investiranje u IT sektor u ruralnim sredinama, reforma kompletne javne uprave i niza suvišnih agencija koje imamo”, kazao je Trifunović.

Pročitajte...