Sarajevo: Nedostatak novih informacija o grobnicama veliki problem u procesu traženja nestalih osoba u BiH

Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 30. juni 2021. godine: Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih osoba, u Sarajevu danas je organizovala okrugli sto pod nazivom “Pravo na istinu“ gdje je poručeno da porodice imaju pravo da znaju istinu i šta se dešava u procesu traženja nestalih osoba. ( Nihad Ibrahimkadic - Anadolu Agency )
– Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih osoba, u Sarajevu danas je organizovala okrugli sto pod nazivom “Pravo na istinu“ gdje je poručeno da porodice imaju pravo da znaju istinu i šta se dešava u procesu traženja nestalih osoba

SARAJEVO (AA) – Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih osoba, u Sarajevu danas je organizovala okrugli sto pod nazivom “Pravo na istinu“ gdje je poručeno da porodice imaju pravo da znaju istinu i šta se dešava u procesu traženja nestalih osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Semina Alekić, predsjedavajuća Upravnog odbora Regionalne koordinacije udruženja/udruga porodica/obitelji nestalih osoba s prostora bivše Jugoslavije, istakla je da bez rješenja sudbine nestalih osoba i vraćanja identiteta tim osobama nema napretka u drugim segmentima društva i države.

“Cilj je da konstantno podsjećamo predstavnike institucija i širu javnost na dugotrajnost problema, bol i tugu s kojom se nose porodice nestalih osoba i da ukažemo da problem nestalih osoba nije samo problem porodica nestalih osoba nego je to problem svih institucija i svih građana Bosne i Hercegovine jer bez rješenja sudbine nestalih osoba i vraćanja identiteta tim osobama nema napretka u drugim segmentima, od ekonomije, a posebno u povratku i vraćanju povjerenja među ljudima i izgradnji mira“, rekla je Alekić.

Istakla je da porodice imaju pravo da znaju istinu i šta se dešava u procesu traženja nestalih osoba.

“Želimo apelovati na sve one koji imaju bilo kakve informacije vezano sa nestale osobe tokom sukoba od 1992. do 1995. u Bosni i Hercegovini, da nam ih dostave. Ako ne smiju javno onda mogu anonimno, da pomognu sebi i nama porodicama jer će i oni puno lakše spavati“, kazala je ona.

Predsjedavajući Instituta za nestale osobe BiH Nikola Perišić istakao je da veliki problem predstavlja nedostatak relevantnih informacija na osnovu kojih bi mogli pronaći nestale osobe.

“U Bosni i Hercegovini se još uvijek traži 7.595 nestalih lica. To su aktivni slučajevi čija sudbina još nije riješena. Kada se radi o izazovima i problemima, oni su prije svega nedostatak relevantnih informacija na osnovu kojih bi mogli pronaći ove ljude koji se vode kao nestali“, kazao je Perišić, dodajući da nisu zadovoljni procesom traženja nestalih osoba u BiH.

Šef programa za zapadni Balkan Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) Matthew Holliday izjavio je da će ova organizacija i dalje pružati podršku porodicama nestalih lica u borbi za istinu i pravdu.

“Od oko 30.000 ljudi koji su nestali tokom rata u Bosni i Hercegovini, 70 posto su pronađeni i identificirani. Malo više od 3.000 masovnih grobnica j pronađeno i ekshumirano. To su neki uspjesi. Da li možemo biti zadovoljni? Pa djelimično“, rekao je Holliday, koji je poručio da će ICMP i dalje pružati pomoć i podršku da se identificira još više ljudi, kao i da će podržavati porodice u borbi za istinu i pravdu.

Elmir Camić, šef Međunarodnog komiteta Crvenog križa u BiH, istakao je da ova organizacija usko sarađuje sa porodicama nestalih, njihovim udruženjima i Institutom za nestale osobe BiH.

“Mislim da se svi ovdje slažu da najveću prepreku pronalasku nestalih osoba predstavlja nedostatak novih i vjerodostojnih informacija o pojedinačnim i masovnim grobnicama“, kazao je Camić, napominjući da će porodice nestalih osoba i dalje biti u centru pažnje i da će s njima provoditi zajedničke projekte.

Kako je rekao, domaće vlasti u BiH moraju dati odgovor i podršku porodicama nestalih lica.

“Domaće vlasti su te koje moraju depolitizirati pitanje nestalih osoba. Domaće vlasti moraju otvoriti domaće arhive i staviti sve svoje resurse na raspolaganje kako bi se došlo do novih informacija“, rekao je Camić.