Sarajevo: Peti konvoj humanitarne pomoći iz BiH krenuo za Siriju

– Muftijstvo sarajevsko i nevladina humanitarna organizacija MFS – EMMAUS proveli su akciju prikupljanja i dostavljanja humanitarne pomoći namijenjene narodu Sirije

– Partner ove humanitarne akcije je i turska humanitarna organizacija IHH

SARAJEVO (AA) – Peti konvoj humanitarne pomoći od 15 šlepera u organizaciji nevladinog udruženja MFS-EMMAUS i Muftijstva sarajevskog je krenuo danas iz Sarajeva za Siriju, javlja Anadolu Agency (AA).

Muftijstvo sarajevsko i nevladina humanitarna organizacija MFS – EMMAUS proveli su akciju prikupljanja i dostavljanja humanitarne pomoći namijenjene narodu Sirije. Partner ove humanitarne akcije je i turska humanitarna organizacija IHH.

Muftija sarajevski prof. dr. Enes Ljevaković podsjetio je da su danas iz Sarajeva, nakon dvosedmične akcije prikupljanja pomoći, ispratili konvoj u kojem se nalazi 15 šlepera.

“Ovo je prilika da se zahvalimo svim našim dobročiniteljima, donatorima koji su nesebično podržali ovu akciju. Ovo je znak naše solidarnosti s narodnom Sirije koji zaista ovih godina proživljava teške trenutke, nešto slično što smo i mi ovdje proživljavali ’90-ih godina”, poručio je Ljevaković.

Zima je pred vratima, a muftija se nada da će konvoj doći na vrijeme na pravo mjesto.

Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora za razvoj i saradnju u MFS – EMMAUS, podsjetio je da je riječ o petom konvoju koji su oni do sada poslali za sirisjke izbjeglice na teritoriji Turske, ali i one koje se nalaze neposredno uz granicu sa ovom zemljom.

“Naše udruženje je dosad u saradnji sa muftijstvima tuzlanskim, zeničkim i banjalučkim poslalo 936 tona humanitarne pomoći, odnosno 38 šlepera i sa ovih 15 šlepera koji su krenuli danas došli smo na cifru od 1.280 tona humanitarne pomoći”, pojasnio je Škrebo.

Kako je kazao, mnogi pitaju da li će pomoć stići u prave ruke, a on je ponovio uvjerenje da će turska organizacija IHH ovaj posao završiti onako kako je to i planirano.

“Dužan sam napomenuti da je 14 šlepera sakupljeno na području Muftijstva sarajevskog, a jedan na području Goražda. Najvećim dijelom pomoć se sastoji od brašna i drugih namirnica poput uglja, tjestenine i pelena”, istakao je Škrebo.

Poručio je da oni neće stati sa ovom akcijom nego će nastaviti i sa drugim aktivnostima u skladu s potrebama koje im se dostave.

Konvoj je za Siriju krenuo u 11 sati iz Sarajeva, a dolazak na tursko-sirijsku granicu očekuje se u srijedu ili četvrtak.

Pročitajte...