“”Zvjezdanim nebom” – sjećanje na Tošu Proeskog

Obožavatelji su ga od milja zvali „makedonski slavuj“, a to nije slučajnost, Toše Proeski oduvijek je bio poznat kao nevjerovatni talent i pravi profesionalac. I nakon punih deset godina, od kako je smrtno stradao, 16. oktobra 2007. godine, u automobilskoj nesreći kod Nove Gradiške, Toše Proeski živi u srcima obožavatelja, kolega i prijatelja. Tako se desetu godinu zaredom u glavnom gradu Makedonije, Skopju, održava tradicionalna muzička manifestacija „Zvjezdano nebo“, u znak sjećanja na Tošu Proeskog. I ove godine, prisjetili su se 5. oktobra 2007. godine, dana kada je Toše Proeski održao svoj posljednji koncert u Skopju na Gradskom stadionu. Hiljade fanova Tošinog lika i djela, okupljeni na trgu slušali su i pjevali njegove pjesme, te uživali u isječcima brojnih Tošinih nastupa. A imao ih je mnogo.

Ljubav prema muzici i pjesmi određuje njegov životni put još od djetinjstva. Njegov talent, prepoznaje jedan od najpoznatijih makedonskih kompozitora Grigor Koprov. Njegova popularnost na Balkanu vrtoglavo je rasla, a karijera mu je nestvarno brzo išla uzlaznom putanjom. Od 1997. godine je bio stalna pojava na Balkanskoj sceni pop muzike, stoga ga smatraju jednim od prvih muzičara koji je pjesmama ujedinio ljude na prostoru bivše Jugoslavije. A ujedinjuje ih i danas. Brojni poštovaoci kao svake i ove godine se sastaju, te iz Nove Gradiške, pa sve do Kruševa, trče tradicionalni maraton, kojim se odaje počast Todoru Toši Proeskom.

Za života je proglašen ambasadorom UNICEF-a zbog humanitarnog rada. Imao je veliki uticaj na mlade, a publiku je osvajao glasom, stasom i karakterom. Za njega su bili njegovo sunce, kako ih je često nazivao. Pozitivnom energijom i ljubavlju kojom je ljude osvajao, inspirativan i srčan, kažu da je volio ono što radi.

Tokom karijere objavio je sedam albuma. 2004. godine predstavljao je Makedoniju na Evroviziji. Pjesme je izvodio na svim jezicima Balkana, plijenio je pažnju i izvođenjem tradicionalnih makedonskih pjesama, ali i sevdalinki.

Njegov posljednji album „Igra bez granica“ izašao je samo dvije sedmice prije njegove tragične smrti.

U deset godina sjajne karijere, sa 26 godina, bio je prava zvijezda od Vardara do Triglava, a princ balkanske pop-muzike, krenuo je u osvajanje Evrope i svijeta. U tome ga je prekinula prerana smrt. Posthumno je izdat njegov album sa pjesmama na engleskom jeziku, a ove godine prigodom koncerta „Zvjezdano nebo“na velikom video zidu, na trgu u Skopju, premijerno je puštena i njegova nova pjesma pod nazivom „Light the flame“.

U mjesecu oktobru svake godine poštovaoci Proeskog sudjeluju i u dobrovoljnom darivanju krvi, a na dan godišnjice njegove pogibije održavaju se mise. I sam Toše je bio humanitarac, s ljubavlju je pomagao onima kojima je to bilo potrebno, a ljudi koji su ga voljeli nastavljaju njegovim putem. Tošine riječi „Ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite  mnome…“ i danas žive u svima koji su poznavali ovog velikog čovjeka. Iza sebe je ostavio divne pjesme, velike hitove, nastupe koji su punili dvorane. Danas, deset godina nakon njegove smrti njegove pjesme rado su slušane širom Balkana, Evrope i svijeta.

Pročitajte...