Sarajevo: Prvi kongres bh. humanitarnih organizacija

Udruženje ‘Istina’ i Radio BH dijaspore, u suradnji s Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica i Centrom za promociju civilnog društva, organizatori su prvog kongresa bh. humanitarnih organizacija koji će danas biti održan u Sarajevu.

Organizatori navode da je cilj kongresa napraviti koordinacionu platformu humanitarnih organizacija koja će omogućiti bolju suradnju organizacija, veću pokrivenost potreba na terenu i uspostavu modela i standarda koordinacije zajedničkog djelovanja humanitarnih organizacija u Bosni i Hercegovini i bh. dijaspori.

– Budući da djelujemo u različitim oblastima i da iz direktnog kontakta i rada sa našim krajnjim korisnicima dobro poznajemo problematiku i izazove s kojima se oni suočavaju, kao što su siromaštvo, zdravstveni problemi, obespravljenost, smatramo da kreiranje zajedničke platforme humanitarnih organizacija može predstavljati snažan alat zagovaračkih kampanja koje planiramo realizirati prema nadležnim organima vlasti Bosne i Hercegovine – ističe se.

Cilj kreiranja platforme je povezivanje i umrežavanje humanitarnih organizacija iz Bosne i Hercegovine s organizacijama iz dijaspore i obratno.

– Svaka od humanitarnih organizacija ostala bi samostalna i radila u svom domenu, dok bi platforma predstavljala mjesto susreta organizacija, aktivnosti i ideja koje su zajednički koordinirane, a sve u cilju unapređenja efikasnosti i efektivnosti svakodnevnih napora koje ulažu organizacije u BiH i dijaspori. Koordinacijom aktivnosti preduprijedili bismo potencijalne zloupotrebe sredstava od neodgovornih pojedinaca ili grupa, doprinijeli ugledu humanitarnih organizacija u zajednici i omogućili veću pokrivenost populacije u potrebi aktivnostima koje provodimo – navodi se.

Kongres će otvoriti ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i počasna konzulica BiH u Australiji Džemila Talić Gabriel.

(RTVTK/FENA) L.A.

Pročitajte...