Završen protest policije u Sarajevu, pregovarački tim niko nije primio (FOTO)

Završen protest policije u Sarajevu, pregovarački tim niko nije primio

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) – Oko dvije hiljade policijskih službenika iz svih kantona Federacije BiH koji su danas protestvovali ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu nezadovoljni Nacrtom zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, razišli su se oko 13.45 sati nakon što njihove predstavnike nije primio niko iz Vlade FBiH.

Mirza Hadžiabdić iz Unije samostalnih sindikata policije FBiH rekao je da se premijer Fadil Novalić nije pojavio ni primio pregovarački tim.

– Želimo da normalizujemo saobraćaj ispred zgrade Vlade da građani ne bi trpili, a mi ćemo dalje poduzeti sve mjere koje su zakonom dozvoljene da dobijemo ono što smo zaslužili – naveo je Hadžiabdić.

Istakao je da se i sutra mogu očekivati protesti policije u nešto manjem broju pred zgradom Parlamenta FBiH.

Okupljeni policijaci koji su danas protestvovali traže da se u novi zakon o PIO uvrsti amandman po kojem će način penzionisanja policijskih službenika biti regulisan posebnim zakonom.

(FENA) J.Č.

– Protest je organizovao Savez sindikata policije i uposlenika Ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, a prisustvuju mu policijski službenici iz više kantona – Kantona Sarajevo, Tuzlanskog, ZDK, USK, SBK

SARAJEVO (AA) – Više stotina policijskih službenika iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine okupilo se danas ispred zgrade Vlade FBiH sa zahtjevom da im se penzije obračunavaju po posebnom propisu, javlja Anadolu Agency (AA).

Protest je organizovao Savez sindikata policije i uposlenika Ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, a prisustvuju mu policijski službenici iz više kantona.

Vlada FBiH je u novom zakonu o penzijskom i invalidnom osiguranju (PIO) definisala pojam policijskog službenika, ali je odbila da definiše normu i dopunu zakona.

Osnovni i jedini zahtjev je da se u prelaznim i završnim odredbama prijedloga zakona o PIO-u uvrsti upućujuća norma prema kojoj će se policijskim službenicima obračun penzija urediti posebnim propisom, izjavio je Almir Salkičević, predsjednik Sindikata policije MUP-a ZDK i član Upravnog odbora Saveza sindikata policije i svih uposlenika u MUP-u FBiH.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 18. Decembar 2018 :Više stotina policijskih službenika iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine okupilo se danas ispred zgrade Vlade FBiH sa zahtjevom da im se penzije obračunavaju po posebnom propisu ( Elman Omiç – Anadolu Agency )

Salkičević je demantovao premijera FBiH Fadila Novalića i pojedine predstavnike njegove Vlade da on i ostali predstavnici sindikata neće da prihvate njihov prijedlog.

”Mi smo prihvatili prijedlog Vlade da se petogodišnji prosjek za obračun penzija uradi u izmjenama i dopuna Zakona o policijskim službenicima. Tražili smo još samo kao dodatnu garanciju da se u zakonu o PIO-u prelaznim i završnim odredbama uvrsti upućujuća norma koja će stajati da će se penzije policijskim službenicima izračunavati i urediti posebnim propisom”, rekao je Salkičević.

Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK, istakao je da su u ovom trenutku približili stavove sa Vladom FBiH, ali je naveo kako ima osjećaj da iz nekih principa ljudi u vlasti ne dozvoljavaju da ono što je već bilo dogovoreno garantuju kroz zakon o PIO-u.

“To što mi tražimo nije puno, jer smo od 1998. godine izgubili daleko veća i povoljnija prava, s tim da je tad prosjek za odlazak u penziju policijskog službenika bio jedna godina. Danas su oni ponudili da to bude pet godina, međutim te odredbe neće biti dovoljne da nama garantuju da će se primjenjivati kako danas-sutra promjene vlasti neće nama sve to oboriti”, poručio je Alagić.

Istakao je da je visina sadašnje penzije policijskog službenika od 700 do 750 KM, te da bi po novom zakonu o PIO-u iznosila oko 600 KM, što je prema njihovim navodima smanjenje za otprilike 30 posto.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 18. Decembar 2018 :Više stotina policijskih službenika iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine okupilo se danas ispred zgrade Vlade FBiH sa zahtjevom da im se penzije obračunavaju po posebnom propisu ( Elman Omiç – Anadolu Agency )

Pozvao je Vladu FBiH da ozbiljno shvati poruke policijskih službenika i da zanemari “lične stvari”, te da njihov zahtjev stave u prijedlog zakona.

“Očekujemo da će vlast shvatiti ozbiljnost situacije i da će nas pozvati da se o ovom problemu i dalje nastavi razgovarati kako bi socijalni partneri riješili taj problem da građani ne bi posmatrali situaciju, jer u jednoj državi gdje policija dolazi da protestuje ne možete reći da je dobro stanje”, rekao je Alagić.

Kako je kazao, ove zahtjeve podržavaju svi sindikati policije, od državnih institucija, preko federalnih do kantonalnih.

U međuvremenu, delegacija od nekoliko članova sindikata otišla je na pregovore sa resornim federalnim ministrom Veskom Drljačom, dok su ostali ispred zgrade Vlade i čekaju ishod razgovora.

Ukoliko Vlada FBiH ne prihvati njihove zahtjeve, policijski službenici su najavili novo protestno okupljanje ispred Parlamenta FBiH kada na dnevnom redu bude zakon o PIO.

Pročitajte...