Šarović: Bližimo se cifri od 30 milijardi KM vanjskotrgovinske razmjene (VIDEO)

Za Bosnu i Hercegovinu je 2017. godina u ekonomskom smislu bila bolja od predhodne, a statistički podaci ukazuju da je ostvaren rast industrijske proizvodnje, izvoza, kao i stope pokrivenosti uvoza izvozom –  istaknuto je danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH na prezentaciji trgovinske razmjene BiH sa svijetom.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao da smo se u prošloj godini prvi put približili cifri od 30 milijardi KM kada je riječ o obimu vanjskotrgovinske razmjene, te da se očekuje da ćemo ove godine dostići tu cifru.

– U 2017. smo taj obim povećali za 3,5 milijardi KM, a prvi put je zabilježena i pokrivenost uvoza izvozom veća od 60 posto. Ukoliko se nastave ovakvi trrendovi, za tri godine može se očekivati da dostignemo granicu od 70 posto pokrivenosti uvoza izvozom. Naš najznačajniji partner i dalje je Evropska unija, a od zemalja regiona Hrvatska i Srbija, te Turska i sa ovim zemljama ukupan obim razmjene iznosi 84 posto – kazao je Šarović.

Naveo je da se udio razmjene sa EU svake godine povećava, te je pokrivenost uvoza izvozom sa EU 71 posto, što je rekord.

– Šanse su velike da će 2018. godina biti još bolja jer ćemo osvojiti tržište EU i sa poljoprivrednim proizvodima. Inače, u EU smo najviše izvozili u oblasti autoindustrije, aluminij, obuću i kožarske proizvode, te namještaj koji bilježi stalni rast – naglasio je Šarović, napominjući da je u EU izvezeno namještaja u vrijednosti oko 300 miliona KM.

Trgovinska razmjena sa Srbijom i Hrvatskom iznosi više od šest milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom sa Srbijom porasla je sa 45 posto na 53 posto, a sa Hrvatskom sa 60 na 70 posto. Šarović je ocijenio da su perspektive za trgovinu sa Srbijom i Hrvatskom i u narednom periodu ogromne.

– Kada je riječ o Turskoj, to je rastuće tržište za BiH i skok razmjene je veliki. Obim razmjene u 2017. iznosio je 1,2 milijarde KM i do 2020. očekujemo da će porasti i na dvije milijarde. BiH Turskoj prodaje poljoprivredne proizvode u iznosu od 300 miliona KM, a oni nama za 65 miliona KM – kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Govoreći o prioritetima za naredni period, Šarović je kazao da je potrebno povećati prisustvo na globalnim forumima, raditi na uklanjanju barijera i na razvijanju svijesti o kupovini domaćih proizvoda.

– Rezultati u 2017. godini su solidni i daju nam nadu i optimizam da razmjena i u narednom periodu može krenuti uzlaznom putanjom. Važno je da imamo stabilno i predvidivo poslovanje, a moramo raditi i na otvaranju novih tržišta – istakao je Šarović.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić naveo je da je BiH u 2017. ostvarila izvoz u vrijednosti 11,384 milijarde KM, što je više za 16,54 posto u odnosu na predhodnu godinu, dok je vrijednost uvezene robe u BiH iznosila 18,447 milijarde KM i veća je za 13,44 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini bila je 61,71 posto i povećana je za 2,73 posto u odnosu na 2016. godinu. Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene je također povećan za 14,61 posto i iznosio je 29,832 milijarde KM. Vanjskotrgovinski deficit BiH u 2017. iznosi 7,062 milijarde KM.

Egrlić je dodao da je VTK u prošloj godini realizirala niz aktivnosti na promociji bh. privrede u  inostranstvu, te na poboljšanju ekonomskog ambijenta u BiH.

– Imajući u vidu pokazatelje vanjskotrgovinske razmjene i u 2018. godini ćemo nastaviti sa promocijom BiH na ključnim tržištima. Primarni su nam sajmovi u Njemačkoj, Francuskoj, zemljama regiona, Turskoj, Kini, itd.  Također u 2018. će se raditi na započetim i novim inicijativama, a u svrhu poboljšanja ekonomskog ambijenta i konkurentnosti bh. kompanija – istakao je Egrlić.

Direktor Sektora za makroekonomski sistem VTKBiH Momir Tošić je kazao da je u prošloj u odnosu na predhodnu godinu, porast izvoza iz BiH ostvaren sa svim zemljama vodećim partnerima  u vanjskotrgovinskoj razmjeni.  Najviše procentualno  ostvareni rast izvoza zabilježen je u Crnu Goru, Mađarsku, dok je kod uvoza najveći procenat povećanja zabilježen iz Rusije, SAD-a, Poljske, Mađarske.

Pročitajte...