Šarović sa zamjenikom premijera Grčke i privrednicima

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastao se danas u Atini sa zamjenikom premijera i ministrom ekonomije i razvoja u Vladi Grčke Janisom Dragasakisom, gdje je razgovarano o ključnim pitanjima povećanja obima i intenziteta saradnje dvije zemlje.

Grčka se okreće regionu i u političkom i u ekonomskom smislu i podržat će brže integrisanje zapadnog Balkana u EU, kao i infrastrukturno povezivanje, istaknuto je na sastanku.

Zamjenik grčkog premijera prenio je ministru Šaroviću spremnost grčke strane za ubrzanje procedura za potpisivanje sporazuma dvije zemlje o međusobnom priznanju vozačkih dozvola i olakšanje putovanja građana dvije zemlje, a izražena je i spremnost da se poznata grčka kompanija i investitor Alumil iz Soluna podstakne za dodatno investiranje u vlaseničku Aluminu.

Ministar Šarović u Grčkoj predvodi brojnu privrednu delegaciju iz Bosne i Hercegovine. Više od dvadeset kompanija i Vanjskotrgovinska komora BiH danas su na Poslovnom forumu BiH – Grčka prezentirali investicione mogućnosti dvije zemlje, te mogućnosti povećanja međusobne trgovinske i ekonomske saradnje, a održan je i niz sastanaka između privrednika BiH i Grčke, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.