Sastanak članova u Predsjedništvu BiH sa novim visokim predstavnikom Schmidt-om

Nakon sastanka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine novi visoki predstavnik Christian Schmidt se obratio novinarima kazavši da će iskoristiti svu snagu da ovu državu povuče ka EU, a prije toga da stvori dijalog i normalno okruženje unutar BiH. Kazao je kako računa na tijesnu saradnju sa Evropskom unijom, a posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama. Svi zajedno ćemo raditi na ispunjenju 14 prioriteta BiH za pridruženje EU i na programu 5 + 2, kazao je. Na kraju je naglasio kako nije došao u BiH da bi samo gledao šta se dešava i čekao, nego da je tu da bude aktivan.

Novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, danas je prvi put zvanično u Predsjedništvu i to je prvi sastanak otkako je preuzeo dužnost. Sa čvrstom odlučnošću, navodi, nastojat će pomoći ljudima ove zemlje, upotrijebiti svu svoju i snagu međunarodne zajednice, te lični uticaj da to i postigne. U svom radu kaže da računa na podršku Vijeća za implementaciju mira i tijesnu saradnju sa Evropskom unijom i posebno Sjedinjenim Američkim Državama.

„U skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ću kao prvog svog partnera u radu vidjeti Predsjedništvo BiH i institucije BiH u skladu sa Ustavnom. Integritet BiH sa dva entiteta mora biti zaštićen i uz pomoć međunarodne zajednice BiH ćemo vratiti na međunarodnu agendu. Svi zajedno ćemo raditi na 14 prioriteta za pridruživanje BiH Evropskoj uniji, a posebno na zaštiti teritorijalnog integriteta države“, kazao je Schmidt nakon sastanka.

Podvukao je da nije samo na međunarodnoj zajednici da pokaže napredak koji se očekuje i da se ide naprijed. Izrazio je žaljenje što danas sastanku nije prisustvovao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Uvjeren sam da ćemo naći prilike da se sastanemo i zajedno radimo, jer nam je to svima obaveza – da radimo u najboljem interesu ljudi i BiH. Nastavit ću razgovarati sa svima i uvjeren sam da ćemo doći do konstruktivnog dijaloga“, dodaje Schmidt.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je nakon što su on i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić održali sastanak s novim visokim predstavnikom za BiH Christianaom Schmidtom, izjavio da BiH mora da nastavi svojim reformskim putem. Najprije je zahvalio novom visokom predstavniku na tome što je preuzeo ovako odgovornu ulogu u BiH i zaželio mu, u interesu naše zemlje, regiona, Evrope i cijelog svijeta, uspješan rad u BiH.

Ono što je, po mom mišljenju, važno u ovom trenutku uraditi u BiH, u narednom periodu, je da BiH jednostavno mora da nastavi svojim reformskim putem. Moramo svi učiniti sve da BiH nastavi svoj reformski put“, ističe Džaferović i dodaje da institucije BiH moraju funkcionirati, te da niko nema pravo da opstruira i njihov rad.

Obaveza funkcioniranja institucija BiH i učešće u radu svih nas u funkcioniranju institucija BiH je dejtonska obaveza. Dejton nije švedski sto da se iz njega uzima ono što odgovara i odbacuje ono što ne odgovara. Dejton se mora provoditi u cjelosti. Hitno treba pristupiti realizaciji svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i raditi na realizaciji programa reformi koje BiH ima kao obavezu prema NATO savezu“, navodi dalje.

Od Christiana Schmidta, kao visokog predstavnika u BiH, očekujemo da u potpunosti ispuni svoju obavezu koju ima prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Očekujemo odlučnost na tom putu, u interesu svih naroda i svih građana u ovoj zemlji – naveo je Džaferović.Kazao je da dejtonska ravnoteža, ili ravnoteža koja je uspostavljana u Dejtonu nešto što, uz evropski i NATO put BiH i sve ono je usvojeno kao rješenja nakon Dejtona, omogućava da ova zemlja normalno funkcionira. Trebamo graditi BiH kao cjelovitu i demokratsku državu u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, uz poštivanje svih prava svakog čovjeka i svakog naroda bez obzira gdje ko u BiH živio zaključeno je nakon sastanka u Predsjedništvu BiH.