Sastanak delegacija PSBiH i Kuvajta: Velika šansa u oblasti turizma (VIDEO)

Delegacija parlamentarne Grupe prijateljstva Nacionalne skupštine Kuvajta razgovarala je danas u Sarajevu s članovima Kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i članovima Grupe prijateljstva BiH za Afriku i zemlje Bliskog Istoka.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safet Softić je nakon sastanka izjavio novinarima da su goste informirali o stanju u BiH, te da je ovo bila prilika i da se istaknu mogućnosti kako, inače dobre prijateljske odnose dvije zemlje, podići na viši nivo.

– U razgovoru s gostima čuli smo da je jako velika šansa u oblasti turizma. U posljednje dvije godine oko 25 hiljada turista je bilo u posjeti BiH – kazao je Softić, napomenuvši da postoji i avio-linija iz Sarajeva za Kuvajt.

Naveo je da su od gostiju iz Kuvajta čuli i određene probleme koji se tiču pitanja vlasništva stranih državljana u BiH. Ocjenio je da to uistinu jeste važno pitanje koje je u fazi rješavanja.

– Naši gosti su ponudili neke modele koji bi bili mogući kao rješenje za što veću mogućnost investicija kuvajtskih državljana u BiH – kazao je Softić, dodajući da je Kuvajt veliki prijatelj BiH, te jedan od većih investitora u našoj zemlji.

Po njegovim riječima, poznate su investicije Fonda za ekonomski razvoj iz Kuvajta koji je već imao jednu investiciju u izgradnju Koridora Vc, u iznosu od nekih 30 miliona, a u fazi potpisivanja ugovora je još jedan iznos od 40 miliona eura koji je predviđen također za Koridor Vc.

Softić kaže da su tokom razgovora čuli da su u potpunosti za bosanskohercegovačku stranu otvorena vrata za sve projekte koji bi eventualno bili pripremljeni i koji bi bili dostavljeni ovom Fondu. Ocijenio je da je to velika šansa koju bi BiH trebalo da iskoristi.

– Što se tiče otvorenih pitanja koja se tiču pitanja vlasništva, poznato je da državljani Kuvajta ne trebaju vize za BiH za boravak do 90 dana i to je velika šansa za povećanje turizma. Ali zajednički smo ocijenili da je rješenje vjerovatno u formiranju zajedničkog komiteta između Vlade Države Kuvajt i Vijeća ministara BiH, koje je već u proceduri, koji bi trebao da otklanja barijere koje stoje ispred nas – kazao je Softić.

Izrazio je uvjerenje da će bilateralna privredna, ekonomska saradnja u narednom periodu biti još veća i značajnija nego što je to do sada bilo.

Predsjedavajući parlamentarne Grupe prijateljstva Nacionalne skupštine Kuvajta Waleed Al-Tabtabaie je kazao da Kuvajt podržava ulazak BiH u Evropsku uniju.

– Imamo iste emocije prema svim narodima u BiH. Investicije koje dolaze iz Kuvajta, pogotovo na državnom nivou, želimo da pokrivaju područje čitave BiH. Naša ruka je ispružena za saradnju prema svima – istaknuo je Al-Tabtabaie.

Naveo je da se u posljednjih pet godina broj turista iz Kuvajta u BiH povećao više puta, te da želja za investiranjem u BiH konstantno raste u ekonomskom sektoru u državi Kuvajt.

– Stoga bi željeli da uputimo molbu Parlamentarnoj skupštini BiH i svim nivoima vlasti da dodatno olakšaju pristup investitora iz Kuvajta u BiH i da pitanje vlasništva nad nekretninama riješe u što kraćem roku – naveo je Al-Tabtabaie.

Podsjetio je da postoji direktna avio-linija između Kuvajta i BiH, ocijenivši da će to dodatno ojačati odnose po pitanju trgovinske razmjene i turizma.

– Želimo da se proizvodi iz BiH izvoze u Kuvajt. Voljeli bi da i ljudski kadar pronađe svoja radna mjesta u Kuvajtu. Medicinsko osoblje u BiH je veoma iskusno i voljeli bi da ta iskustva razmijene s nama. Također, voljeli bi da se okoristimo iskustvom građevinskog sektora u BiH. Želimo da postanemo blizanci sa BiH. Ne mogu riječima objasniti moj osjećaj kad se nalazim u BiH, jednostavno ovdje se osjećam tako lijepo – kazao je Al-Tabtabaie.

Predsjedavajući parlamentarne Grupe prijateljstva Nacionalne skupštine Kuvajta Waleed Al-Tabtabaie s delegacijom boravi u višednevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.