SDA: Migrantska kriza se koristi za specijalni rat protiv BiH i Bošnjaka

Straka demokratske akcije (SDA) smatra da postoje svi elementi koji upućuju na to da će se migrantska kriza pokušati iskoristiti za specijalni rat protiv Bosne i Hercegovine, Bošnjaka i SDA kao najjače bošnjačke i probosanske političke partije – saopćeno je iz te stranke.

-Plan je vrlo proziran: učiniti sve da što više migranata uđe u Bosnu i Hercegovinu, spriječiti donošenje odluka ili oslabiti institucije koje su nadležne da djeluju na rješavanju krize, migrante zbiti isključivo na teritoriju na kojoj Bošnjaci čine većinu, a zatim za sve optužiti Bošnjake i njihove predstavnike – navodi SDA u saopćenju.

U tom kontekstu, iz te stranke navode da je Milorad Dodik u Predsjedništvu BiH odbio angažman Oružanih snaga BiH, da se ne dopušta jačanje i opremanje Granične policije BiH i da se ne poduzima ništa na pojačanom angažmanu graničnih policajaca na granici prema Srbiji iz koje migranti ulaze na teritoriju BiH.

Vijeće ministara, kako ističe SDA, nikada nije izradilo plan za upravljanje migrantskom krizom koje mu je Predsjedništvo BiH tražilo u više navrata.

-Istovremeno, migranti se tretiraju šovinistički i rasistički, kao isključivo bošnjački, odnosno muslimanski problem i smišljeno se usmjeravaju na teritorije BiH na kojima žive Bošnjaci. U Makedoniji je trećina stanovništva muslimanska, u Srbiji je Sandžak gdje žive muslimani, pa te dvije države nisu migrante usmjerile u te dijelove svoje teritorije. To se radi samo u BiH – stav je ove stranke.

Nakon svega, dodaje se u saopćenju, slijede izjave u kojima se Bošnjaci, a na prvom mjestu SDA, optužuju da su krivi za dolazak migranata, “uskoro će se plasirati i tvrdnje da među njima ima i islamskih militanata, da Bošnjaci žele da se migranti trajno nasele u BiH, do stupidne izjave zastupnice Dušanke Majkić da će se migrantima ‘dati državljanstvo kako bi glasali za SDA’?!”

-Uz sve ovo, sada se najavljuje i blokada imenovanja Selme Cikotića na poziciju ministra sigurnosti. Cikotić je dokazano sposoban kadar, koji je sposoban napraviti potrebne planove i zaštititi stanovništvo BiH od terora pojedinih migranata, ali i osmisliti institucionalno upravljanje krizom. Najava blokade njegovog imenovanja ima za cilj da problem dodatno raste, a s njime i nervoza Bošnjaka, naročito na području Unsko-sanskog kantona, koji podnosi najveći teret krize. Cilj je dovesti do samoorganizovanja naroda i sukoba sa migrantima – navodi SDA.

Ova sranka poziva sve probosanske snage da se odlučno suprotstave ovoj vrsti specijalnog rata protiv BiH. Pozivaju i predstavnike međunarodne zajednice da imaju u vidu ove činjenice i pomognu BiH da se izbori sa migrantskom krizom.

Pročitajte...