SDP: “Zločin u režiji Republike Srbije se nastavlja i u miru”

Kantonalna organizacija SDP BiH Tuzla oštro osuđuje sramotan i krajnje gnusan čin promocije „knjige“ Ilije Brankovića pod nazivom „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, kojom se na najgori mogući način i po ko zna koji put zadire u otvorenu i nikad preboljenu ranu Grada Tuzle i njenih građana. Smatramo da ovaj podli gest predstavlja nastavak zločinačke politike zvanične Srbije prema BiH koja se provodi i u miru.

Objava ove „pisane riječi“, potpomognuta promocijom u režiji sljedbenika Miloševićeve, Karadžićeve i Mladićeve politike, je još jedan od pokazatelja da politika te zemlje prema ratnom zločinu i njenim izvršiocima ne jenjava i da se nema namjeru promijeniti. Podsjetit ćemo Vladu Srbije da je na Tuzlanskoj Kapiji, 25. maja 1995. godine, tačno u 20:55 sati ispaljena granata sa agresorskih položaja sa planine Ozren na glavnom okupljalištu u centru Tuzle koja je usmrtila 71 mladu osobu te ranila preko 200 nedužnih civila koji su taj dan i na ovom mjestu šetali, družili se i živjeli život. Napominjemo da je ovaj zločin jedan od najvećih ratnih zločina počinjenih nad civilima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i u historiji ovog Grada za što je njen nalogodavac i zločinac Novak Đukić pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora a koji je nakon toga pobjegao u Srbiju gdje se još uvijek nalazi na slobodi.

Pozivamo sve insitucije vlasti države Bosne i Hercegovine da učine sve da se ovaj neljudski gest osudi, da poduzmu sve mjere u cilju adekvatnog odgovora na ovu provokaciju, te da konačno pokrenu sve pravne mehanizme kako bi se ratni zločinac Novak Đukić isporučio BiH na odsluženje kazne zatvora.

Služba za informisanje

KO SDP BIH TUZLA

Pročitajte...