Predstoji zaključenje Kolektivnog ugovora sa zaposlenicima u zdravstvu

Projekat ”Roditeljske kuće”, osiguravanje sredstava za nastavak planskih akcija darivanja krvi, samo su neke od značajnijih aktivnosti koje je u protekla tri mjeseca vodilo Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona. Istovremeno su obavljene i posjete javnim zdravstvenim ustanovama unutar općina i gradova u Tuzlanskom kantonu. Puno je još posla. Prvi među tim zadacima je zaključivanje Kolektivnog ugovora sa Nezavisnim sindikatom zdravstvenih radnika.
Projekat ”Roditeljska kuća” kantonalna ministrica zdravstva navodi za najvažniju aktivnost koju je ovo ministarstvo imalo od njenog imenovanja na tu poziciju. Rezimirajući prvih 100 dana rada, podsjeća da ju je dočekao zahtjev roditelja Udruženja ”Srce za djecu oboljelu od raka” da im se pomogne u izgradnji kuće u kojoj bi bili smješteni tokom bolničkog liječenja djece. Podsjeća i na Izvještaj o stanju rezervi krvi na području Tuzlanskog kantona za 2018. godinu. S obzirom na činjenicu da je dokument upozorio na smanjene rezerve krvi, Vlada je odobrila 15 hiljada KM Crvenom križu Tuzlanskog kantona, a što će biti iskorišteno za nastavak planskih akcija dobrovoljnog darivanja krvi, navodi ministrica Čolić.
Puno je još zadataka pred ovim ministarstvom. Neki od procesa su već otvoreni. Takvi su pregovori oko kolektivnog ugovora sa Nezavisnim strukovnim sindikatom zaposlenih u zdravstvu, ali i sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije, koji na prostoru Federacije, pa tako i u TK, nemaju reprezentativnost.
Puno je još posla pred ovim ministarstvom. Sve što će se raditi biće prvenstveno da se unaprijedi zdravstveno stanje stanovništva u Tuzlanskom kantonu. Cilj će biti uložiti više u preventivu, kako bi se obolijevanje stanovništva predupredijelo, a samim tim i ublažile posljedice, zaključuje kantonalna ministrica zdravstva.