Šehić: “Optimističan sam po pitanju izbora Kristijana Šmita”

Vehid Šehić dobrim ocjenjuje što je na čelo Ureda visokog predstavnika došao političar iz Njemačke, jer je ova zemlja, nakon SAD-a, najveći prijatelj, ali i investitor u BiH i regiji. Podsjeća kako Nijemci imaju stav koji se ne mijenja tako lako, a on je da BiH mora biti funkcionalna država i promijeniti Ustav kako više ne bi bio diskriminatorski, zbog čega se građani tretiraju kao pripadnici drugog reda, misleći pritom na nacionalne manjine i građane koji se etnički ne opredijeljuju, kaže Šehić. Sa ovakvim Ustavom BiH ne može biti članicom EU jer je u suprotnosti sa evropskim ugovorima, u prvom redu Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama. Njemačka nam je bitna i u kontekstu suočavanja sa prošlošću i prihvatanja odgovornosti za sve ono što se događalo na ovim prostorima devedesetih godina, Šehićevo je mišljenje. Od Šmita očekuje da će biti političar, te da je ponovio ono što je rekao državni sekretar SAD-a, da BiH ne može biti centralizovana država i ne smije doći do otcijepljenja bilo kojeg njenog dijela.

Ovdje podsjeća na dopune Krivičnog zakona BiH kojima je bivši visoki predstavnik Valentin Incko zabranio negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Na pitanje ima li bh. pravosuđe dovoljno resursa i kapaciteta da procesuira sve krivične prijave, posebno u momentu kada su na sceni velika previranja unutar ovih institucija, Šehić kaže da svi svoj posao moraju raditi profesionalno, odgovorno i efikasno. Jedini autoritet kojeg moraju poštivati je zakon kojega primjenjuju.

Veliki je stepen nepovjerenja među političkim akterima u BiH, dodaje Šehić, te kaže kako bi volio da naši susjedi, prije svega Srbija i Hrvatska, imaju drugačiji i pravedniji odnos prema nama. Na kraju zaključuje da je problem što su mir na ovim prostorima provodili upravo oni koji snose odgovornost za početak ratnih sukoba.