Serwer: Situacija nije obećavajuća

Prema do sada prebrojanim glasovima birača na općim izborima, sa sigurnošću možemo reći da u Predsjedništvo BiH ulaze Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić, a koliko je to dobro, pokazat će vrijeme, kazao je za “Avaz” Daniel Serwer, profesor s Univerziteta “John Hopkins” u Washingtonu.

Dodao je da sva tri nova člana Predsjedništva BiH dolaze s veoma različitom pozadinom i uz potpuno drugačije priče koje se za njih vežu.

– Naročito mislim na Komšića i Dodika. Novi član Predsjedništva iz reda srpskog naroda dolazi u najviši državni organ s idejom o nezavisnosti RS-a. A strašnije od te ideje jedino je što Dodik želi ovaj entitet da pretvori u marionetsku državu, koja bi se nalazila pod indirektnom kontrolom Rusije – pojasnio je Serwer.

Prema njegovom mišljenju, takav scenarij izazvao bi katastrofalne posljedice, a naročito s obzirom na želje i ambicije BiH da nekad postane dio Evropske unije.

– Za Džaferovića je u ovom trenutku vrlo teško nešto određeno reći, ali mislim da će on nastaviti politiku dosadašnjeg člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića, jer je neupitna njihova povezanost – istaknuo je Serwer.

Govoreći o načinu na koji bi Džaferović, Dodik i Komšić mogli zajednički funkcionirati, Serwer je istaknuo da nema velika očekivanja, ali da treba sačekati da “nas oni demantiraju”.

– Sve u svemu, mislim da situacija nije obećavajuća što se tiče budućeg rada Predsjedništva BiH – zaključio je Serwer.

– Na pitanje da li očekujem krizu nakon implementacije rezultata općih izbora, vrlo je teško odgovoriti, posebno s obzirom na to da još nemamo potvrđene rezultate političkih stranaka. Ipak, formiranje parlamentarnih većina uvijek je upitan i težak proces – pojasnio je Serwer u izjavi za “Avaz”.

(RTVTK/FENA) F.F.